KL, S og V: Fyr flere kommunale ledere

Dårlige kommunale ledere skal ud, og det sker ikke hurtigt nok. Sådan lyder den kontante udmelding fra de to største partier og KL.

Ledelse

Af Emil Ellesøe Ditzel | [email protected]

Kommunale chefer er igen til debat. På KL’s ledertræf mente flere, at kommunerne  er for sløve til at fyre ledere. Afdelingschef for ledelse i KL Søren Thorup er en af fortalerne for, at kommunerne skal blive bedre til at skille sig af med dårlige ledere. 

”Der har været en beskyttelse, og der har været en tradition, hvor man ikke har turdet gå til vaflerne. Så der ligger en selverkendelse, og der ligger en opfordring til, at vi på den offentlige sektors vegne ikke kan være bekendt, hvis ledelsen er for dårlig,” siger Søren Thorup og uddyber:

”Jeg tror, vi vil se en større dynamik, og jeg håber, vi vil se, at nogle går den tunge gang og fortæller nogle af deres mellemledere, at ’det er sgu ikke godt nok, det her. I må finde på noget andet’,” siger Søren Thorup.

Til afslutningsdebatten stemte Socialdemokraternes næstformand Nick Hækkerup i:
”De ledere, der rykker, bliver ikke værdsat nok, og de dårlige ledere ryger ikke hurtigt nok ud.”

Konsekvens af frihed

Venstres næstformand, Kristian Jensen, var enig: ”Vi er ikke gode nok til at belønne de gode ledere, og vi skal tage hårdere hånd om de dårlige ledere.”

Nick Hækkerup uddyber: ”Kommunerne skal være mere konsekvente i at fyre eller fratage lederstillinger. Hvis man konstaterer, at folk er dårlige ledere, så skal de ikke være ledere. (…) Det mener jeg slet ikke, man har været god nok til,” siger Nick Hækkerup.

Hvis kommunerne er for dårlige til at skille sig af med dårlige ledere, så er den naturlige konsekvens af det, du siger, vel, at der er for mange dårlige ledere i kommunerne?

”Den naturlige konsekvens er ikke, at der er for mange dårlige ledere i kommunerne. Den naturlige konsekvens er, at der sidder nogle i dag, som ikke burde være ledere,” siger Nick Hækkerup.

Kristian Jensen lægger vægt på, at kommunale chefer efterspørger mere frihed. Den vil han gerne give, men de skal også tage konsekvensen af den:

”De offentlige overenskomster er ofte sådan i dag, at man skal blive i den samme lønramme, og man skal tilbydes en tilsvarende stilling. Men hvad nu, hvis man har fået friheden til at være leder, men man ikke har leveret varen? Der ved jeg, hvad der ville ske i den private sektor: Så ville man ikke være leder ret meget længere,” fortæller Kristian Jensen.

Mere uddannelse

Per Hansen er leder for de offentlige chefer i DJØF og meget uenig i behovet for at skille sig mere konsekvent af med kommunale chefer:

”Jeg er forundret over, at det skulle være et problem. Vi synes tværtimod, at vi har set en bekymrende stigning i antallet af afskedigelser af kommunale chefer de sidste to-tre år. Nærmest eksplosivt. Der er behov for mere uddannelse og rekruttering af kommunale ledere, når de ældre årgange går af. Det er et problem,” siger Per Hansen.

Organisation & ledelse

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet