K og DF: Skrot 1813 og start forfra

De Konservative og Dansk Folkeparti siger forud for et afgørende udvalgsmøde om 1813-systemet i regionsrådet, at der skal udtænkes en ny akutlinje i Region Hovedstaden i samarbejde med de praktiserende læger.

Akuttelefon

Af Peter Christian Nielsen | [email protected]

I dag er der forretningsudvalgsmøde i regionsrådet i Region Hovedstaden. Det altoverskyggende punkt på dagsordenen er problemerne med den nyoprettede akutlinje 1813.

Forud for mødet siger både Dansk Folkeparti (DF) og De Konservative (K), at tilhængerne af akutlinjen bør bøje sig for Sundhedsstyrelsens sønderlemmende kritik og gentænke akuttelefonen i hovedstaden helt forfra.

- Min holdning er, at man skal sætte sig sammen med de praktiserende læger og så finde en ordning der virker, siger Per Tærsbøl, regionsrådsmedlem for K.

Dyrere og dårligere

I weekenden lød meldingen i Berlingske fra Venstre og De Radikale, at partierne var klar til at afsætte et tocifret millionbeløb for at dæmme op for 1813-systemets mange startvanskeligheder. Regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen er også klar til at give ekstra midler for at afhjælpe problemerne med 1813-akutlinjen.

Kenneth Kristensen Berth, regionsrådsmedlem for DF, mener at S, V og RV har et forklaringsproblem, når 1813 allerede har udsigt til at blive dyrere end forventet:

- En af begrundelserne for at lave 1813 var sparehensyn, og nu viser det med al tydelighed, at systemet ikke bliver billigere, men tværtimod dyrere, siger han og tilføjer:

- Man bør starte helt forfra ved at tage en snak med de alment praktiserende læger og finde frem til et system i fællesskab.

Forkerte læger

Sundhedsstyrelsen har i en ny rapport rettet kritik mod 1813-systemet for “mangelfuld identifikation og visitation af patienter med alvorlige tilstande, f.eks. meningitis og ekstrauterin graviditet (graviditet uden for livmoderen)". Problemerne opstår blandt andet i kommunikation mellem de sygeplejersker som tager imod akutopkald og de forskellige speciallæger, som patienterne skal sendes videre til.

Journalføringen i 1813-systemet beskyldes i Sundhedsstyrelsens rapport for at være "mangelfuld" og problemer med systemet udgør "en alvorlig risiko for patientsikkerheden".

Kenneth Kristensen Berth mener, at brugen af forskellige speciallæger i 1813-systemet fra start var en fejldisposition.

- Læger med forskellige specialer er dårligere i stand til at diagnosticere i den her brede sammenhæng end alment praktiserende læger, siger han.

Erkend fejl

Per Tærsbøl mener, at partierne bag 1813-systemet skylder borgerne i Region Hovedstaden at indrømme, at de tog grundlæggende fejl ved oprettelsen af den nye akutlinje.

- Venstre har kæmpet mest hårdnakket for det her. Der er aldrig nogen i politik som vil indrømme, at de tog fejl ved sådan en beslutning, men det er borgerne som bliver sorteper i det her spil, siger han.

Organisation & ledelse

Social & sundhed

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet