Borgmester i Jammerbugt Kommune Mogens Gade (V) fortæller om de seneste dage i det lukkede Nordjylland, som nu igen er åben. Han glæder sig til, den normale hverdag vender tilbage.
Borgmester i Jammerbugt Kommune Mogens Gade (V) fortæller om de seneste dage i det lukkede Nordjylland, som nu igen er åben. Han glæder sig til, den normale hverdag vender tilbage.
Henning Bagger, Ritzau Scanpix

Jammerbugts borgmester savner hverdagen

Mogens Gade (V) havde meget at se til under nedlukningen af Jammerbugt Kommune. I torsdags fejrede han genåbningen med lagkage, og nu skal det lokale erhvervsliv hjælpes.

nordjylland i karantæne

Af Christian Olesen | [email protected]

Mogens Gade fortæller:

“Minkene er aflivet, Cluster-5 virusset er ikke set siden 15. september, og smittetrykket er sænket.

Argumenterne for nedlukningen var der ikke længere. Så jeg havde nok lugtet lunten, da vi fik en mødeindkaldelse med sundhedsministeren i torsdags. 

Vi købte lagkage på rådhuset for at fejre, at vi blev en del af Danmark igen. Der var ikke så mange på arbejde, men det var en rigtig god dag. 

Jeg snakker stadig utroligt meget med pressen. Og mange folk har henvendt sig til mig, efter vi fik lov at åbne igen. Både borgere og virksomheder.

Da Nordjylland lukkede

Om aftenen den 5. november bad Mette Frederiksen 280.000 indbyggere i syv nordjyske kommuner om så vidt muligt at blive hjemme. De skulle arbejde hjemme, gå i skole hjemme og lade være med at krydse kommunegrænsen. Samtidig lukkede cafeer og restauranter, biblioteker og andre kulturinstitutioner, idrætshaller og fodboldbaner.

Det meste af Nordjylland blev ”lukket land”. Borgmestrene i de syv kommuner har sagt ja til at fortælle om deres oplevelser indefra en gang om ugen til læserne af Kommunen.dk.

Torsdag i sidste uge blev de syv kommuner genåbet.

Jeg har kontakt med minkavlerne, og jeg prøver at sparke døren ind for dem. For hvad skal de have i erstatning? Jeg holder fast i, at de skal have en ordentlig behandling, når deres erhverv blev revet væk under dem.

Nu skal avlerne lige have lov at komme sig, men så bliver vi nødt til at kigge på, hvad de skal lave fremadrettet. Vi hjælper dem, når de er klar. Men nu er deres hoveder nok fulde af bekymringer.

Nogle af dem er også interesserede i at høre, om de må drive mink efter 2022. Hvis de må, vil de reservere nogle minktæver i Norge, der kan bruges til avl.

Jeg blev også ringet op af nogle fra restaurationsbranchen, som fortalte om den knibe, de er i. De blev åbnet, så skulle de lukke, og nu åbner de på ny igen. Det er en uholdbar situation, og alle deres gæster er jo afbooket indtil december.

Så lige nu er vores erhvervsliv smadret. Det skal have en kompensation, der gør, at de kommer videre.

Hele den her særlige nedlukning har været uvirkelig. Jeg er blevet bekræftet i, at vi i kommunen passer på borgerne. Det er her, problemerne og spørgsmålene lander. Jeg oplever, vi får ros for måden, vi håndterede det på.

Men vi har også selv stillet spørgsmålstegn ved tiltagene fra regeringen, og der blev lyttet til os. Jeg synes, det ender med, at vi har en fælles kamp. Ikke mod regeringen. Men mod corona.

Derfor er det glædeligt at høre, vaccinen gør fremskridt. Det holder nogle af os oppe. I hvert fald mig selv. For vi vinder aldrig kampen, før vi kan begynde at vaccinere. Nu skal vi bare holde smittetrykket nede indtil.

Det har været et vildt ræs. Det har det godt nok. Og jeg trænger til at kommer tilbage til noget hverdag.”

Demokrati

Land & by

Politikerliv

Tilmeld dig nyhedsbrevet