It-systemer på sygehusene kræver brevpost

Ny undersøgelse afslører elendig integration af it-systemerne på sygehusene. Det stjæler tiden fra læger og sygeplejersker

SUNDHEDS-IT

Af Redaktionen | [email protected]

Læger og sygeplejersker på hospitaler i hele landet døjer hver dag med it-systemer, der ikke taler sammen. Det koster dyrebar tid, som i stedet kunne have været brugt på at undersøge og behandle syge danskere.

En helt ny undersøgelse fra Aalborg Universitet gennemført blandt cirka 2.000 læger, sygeplejersker og lægesekretærer viser, at selvom der er sket et lille fald de seneste tre år, så har de stadig i gennemsnit op mod fem forskellige brugernavne og kodeord at holde styr på i hverdagen.

Der er også eksempler på elektroniske journaler, der må printes ud og faxes fra et sygehus til et andet - og på røntgenbilleder og andre scanninger, der lægges på en cd-rom og sendes med taxa eller brev til hospitaler i en anden region, fordi it-systemerne ikke taler sammen.

Det altoverskyggende problem i hverdagen er dog stadig de mange forskellige it-systemer, som personalet tvinges til at skifte rundt imellem, siger Christian Nøhr, professor på Institut for Planlægning ved Aalborg Universitet og en af undersøgelsens forfattere. Undersøgelsen er en indikation på, at sygehus-it kun forbedrer sig meget langsomt, selv om der længe har været fokus på problemerne.

- Vi har at gøre med en sektor, som er udpræget forandringsresistent, siger professoren til Version 2.

krn

It

Social & sundhed

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet