Hvor blev nærdemokratiet af?

Strukturreformens konsekvenser for nærdemokratiet bliver ikke evalueret. Regeringen tør ikke, mener ekspert. Ministeren overvejer at se på det.

Retroperspektiv

Af Kim Rosenkilde Nielsen | [email protected]

Det er en fejl, at regeringen ikke evaluerer strukturreformens demokratiske konsekvenser. Det mener professor David Dreyer Lassen fra Københavns Universitet, der har forsket i, hvordan reformen har påvirket det danske nærdemokrati.

”Det synes jeg vil være en oplagt del af en sådan evaluering, fordi det jo var noget man tænkte meget over før og under reformen. Derfor virker det også underligt, at man nu ikke vil ind og vurdere det aspekt,” siger David Dreyer Lassen.

Udover de mulige effektiviseringsgevinster, så blev reformen også præsenteret som en styrkelse af nærdemokratiet. Men det er ikke kun David Dreyer Lassens egen forskning, der peger på, at udviklingen synes at være gået i den modsatte retning. Samtidig bød kommunalvalget i 2009 på en historisk lav deltagelse.

”Jeg har ikke set nogen undersøgelser, der peger i en anden retning. De undersøgelser, der er lavet ind til nu, peger på, at reformen har haft en negativ effekt på nærdemokratiet,” siger David Dreyer Lassen.

Måske engang

Han er imidlertid langt fra overrasket over, at regeringen ikke har valgt at tage spørgsmålet om nærdemokratiet med i en evaluering.  Politisk er det nemlig ikke så smart at bringe opmærksomhed på noget, som så efterfølgende vil være svært at gøre noget ved.

Ifølge indenrigsminister Margrethe Vestager (R), så er det ikke manglende vilje til at se på demokratiets realiteter, der har afgjort, hvad evalueringen fokuserer på.

Det handler først og fremmest om at se på, om snittet i arbejdsfordelingen er lavet rigtigt på nogle udvalgte områder og at sikre en klar ansvarsfordeling.

”Derfor har vi ikke medtaget en evaluering af nærdemokratiet. Men jeg vil bestemt ikke udelukke, at vi på et tidspunkt skal vende tilbage til det spørgsmål. Og jeg er glad for, at der er forskningsmæssig opmærksomhed på at følge udviklingen i det lokale demokrati,” siger Margrethe Vestager.

Andet

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet