Billede
Marstal og det øvrige Ærø har stor overvægt af unge mænd, især fordi mange af dem kommer til øen for at gå på navigationsskole.
Jens Nørgaard Larsen / Ritzau Scanpix

"Hvis du kan skaffe os en skole med overvægt af piger, får du en statue på torvet"

Den skæveste kønsfordeling blandt unge finder man på Ærø. Borgmesteren glæder sig over en ny trend, som gør problemet lidt mindre.

kvindetørke

Af Anni Kristensen | [email protected]

På Ærø er det småt med unge kvinder.

63 procent eller næsten to tredjedele af de 20-29-årige er mænd, og dermed placerer øen sig øverst på listen over kommuner med skæv kønsfordeling i de år, hvor mange stifter familie og bosætter sig.

En stor del af forklaringen er, at Marstal Navigationsskole tiltrækker unge fra hele landet, som drømmer om et liv til søs, og det er næsten kun mænd. 

Samtidig er det stort set den eneste uddannelse, man kan tage på øen. Og problemet opstår endda endnu tidligere, fordi øen mangler ungdomsuddannelser, mener borgmester Ole Wej Petersen (S).

- Vi har kun HF Søfart, og derfor forlader mange øen meget tidligt og finder kærester og fællesskaber andre steder, konstaterer han.

- Vi kunne godt tænke os en skole, hvor der er overvægt af piger. Hvis du kan skaffe os sådan en, får du en statue på torvet. Der har været ideer om husholdningsskoler m.v., men det er svært at starte noget op sådan et lille sted som vores. Vi har masser af ildsjæle, men det er ikke lykkedes endnu.

Søfolk bliver hængende
Han understreger, at kommunen er meget glad for både de unge, som flytter fra øen og senere flytter "hjem" til Ærø igen, og for navigationsskolen, hvor langt hovedparten af de studerende kommer udefra.

- Heldigvis er en del af dem så snarrådige, at de bosætter sig på Ærø. Omkring 16 procent af dem, der kommer hertil, bosætter sig her på et tidspunkt. Det at være sømand er højstatus på Ærø, så der er også nogle søfolk, der bliver nuppet af vores piger, fortæller han.

Aldersfordelingen har tidligere været endnu mere skæv blandt de unge, men Ole Wej Petersen havde gerne undværet ændringen.

- Staten har hjulpet os af med noget af problemet, fordi den har givet tilskud til en tilsvarende uddannelse i Skagen, hvilket har frataget os en del studerende. Den form for hjælp vil vi gerne have os frabedt, fastslår han.

Flere står af ræset
Borgmesteren glæder sig dog over, at tilflytningen til øen er begyndt at ændre sig.

- De seneste par år er der kommet en god trend med, at unge familier flytter hertil. De vil gerne stå af storbyræset og dets problemer med dyre boliger og langt til arbejde. Mange af dem er kreative mennesker, som tager deres arbejde med hertil - enten i deres computer, eller de er små iværksættere. De benytter sig af de billige boliger og det gode fibernet, som er gravet ned på hele øen, fortæller han.

Tidligere var de fleste tilflyttere til øen seniorer. 

- Men vi kan mærke, at der er ved at ske et skift. Vi håber, trenden vil fortsætte, siger Ole Wej Petersen.

Arbejdsmarked

HR & uddannelse

Land & by

Tilmeld dig nyhedsbrevet