Billede

Hver tredje S-kandidat er djøf’er

Statskundskabere, jurister og økonomer dominerer listen med socialdemokratiske kandidater til det kommende folketingsvalg. 37 ud af 90 er djøf’ere, og det peger i retning af endnu et ’skævt’ folketing.

Djøfisering

Af Morten Munkholm | [email protected]

Det store arbejderparti er blevet et akademikerparti.

Halvdelen af Socialdemokraternes folketingsgruppe på Christiansborg udgøres i dag af djøf’ere, og en gennemgang af kandidaterne til det kommende folketingsvalg viser, at det nok vil fortsætte sådan.

Halvdelen af S-kandidaterne er akademikere. Hver tredje kandidat er djøf’er. Hver femte kandidat har ligefrem læst statskundskab.

- Der er en fare for, at de mister forbindelsen til der, hvor partiet har sine rødder, siger journalist og forfatter Lars Olsen, der er aktuel med bogen ’Klassekamp fra oven’.

Her redegør han og fire medforfattere ud fra statistik for, hvordan Danmark er blevet mere ulige økonomisk, uddannelsesmæssigt og geografisk. Og Lars Olsen synes ikke, det klæder det gamle arbejderparti, at så stor en del af folketingsgruppen er højtuddannede djøf’ere, mens kun otte-ti procent af befolkningen er det.

- Du kan sagtens være en god politiker som djøf’er. Tidligere tiders store socialdemokrater som Svend Auken, Poul Nyrup og Jens Otto Krag var det jo for eksempel. Men problemet er, at en uforholdsmæssig stor del af Folketinget og politikere på ledende poster i højere og højere grad har den baggrund, siger han.

Selvkritisk djøf-kandidat

En af Socialdemokraternes nye kandidater er 26-årige Anne Paulin fra Skivekredsen. Hun bor til daglig i København, hvor hun læser erhvervsøkonomi og politik på CBS.

- Jeg kan godt lide tanken om, at politikere har været ude at prøve lidt af hvert først. Omvendt synes jeg heller ikke selv, der var nogle bedre alternative kandidater i Skive. Og når jeg nu har siddet og været frustreret over den politik, der blev ført, hvorfor så ikke prøve at få ændret på den?, siger hun.

Anne Paulin er godt og grundigt træt af politikeres hang til spin og embedsmands-logik, og hun føler, det ofte har en sammenhæng med deres uddannelse.

- Politikere er blevet for embedsmandsagtige og strategiske. For mange akademikere anser politik for at være et processtudie, hvor de har lært en masse om spillet og de taktiske overvejelser, siger Anne Paulin.

HR & uddannelse

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet