Grønt byggeri i verdensklasse
Grønt byggeri i verdensklasse
I løbet af efteråret sættes byggeriet af det spektakulære videns- og konferencecenter, Green Solution House, i gang i Rønnes sydlige udkant. Det 4.500 m2 store center skal vise det ypperste inden for grønne løsninger og får en naturlig plads i verdenseliten af bæredygtige byggerier.
Green Solution House skal opføres og drives med udgangspunkt i såkaldt kredsløbs-design, der kort fortalt handler om, at spild og belastning af naturen er bandlyst.
Det betyder blandt andet, at alle byggematerialer skal være genanvendelige eller biologisk nedbrydelige. At centeret får sit eget biologiske vandrensningsanlæg. At energiforbruget bliver minimalt og dækket af egne solceller. At der vil blive dyrket økologiske grøntsager på væggene og skabt små beplantede lommer, hvor naturligt dyreliv kan opstå. Og at særlige affaldssystemer vil sikre, at heller ikke den daglige drift genererer affald.
”Ambitionen med Green Solution House er at realisere visionære løsninger inden for biodiversitet, genanvendelige materialer, energioptimering samt vandrensning og affaldshåndtering,”siger projektleder Trine Richter fra det bornholmske erhvervscenter Business Center Bornholm, der har udviklet projektet og skaffet finansiering til byggeriet.
Bliver aldrig færdigt
Green Solution House skal efter planen indvies i foråret 2014. Men det ligger allerede nu fast, at bygningen ikke vil være færdig til den tid. Det skal ikke forstås sådan, at det vil flyde med stiger, murerspande og værktøj, når den røde snor bliver klippet. Slet ikke. Green Solution House vil med garanti vise sig fra sin bedste side på den store dag. Men hele tankesættet bag bygningen forhindrer, at man nogensinde vil kunne tale om en færdig bygning. Tanken er nemlig, at Green Solution House løbende skal opdateres.
Det forklarer udviklingschef og arkitekt Kasper Guldager fra arkitektfirmaet 3XN, der har tegnet centeret.
”Vi bliver nødt til at forholde os til, hvilke løsninger og materialer, der er tilgængelige i dag. Det vil sige, at vi i nogle tilfælde må benytte nogle løsninger, som ikke lever op til de principper for bæredygtighed, vi styrer efter. Men når der så bliver udviklet nye og bedre produkter, vil vi skifte de oprindelige ud med dem. Bygningen vil blive sat sammen på en måde, der tager højde for, at der kontinuerligt vil blive foretaget forbedringer,” siger han.
”Den kontinuerlige forbedring og opdatering vil samtidig sikre, at Green Solution House til enhver tid vil være state of the art – det vil til enhver tid være et udstillingsvindue for de nyeste muligheder og forbedringer inden for bæredygtigt byggeri”, tilføjer Kasper Guldager.
Principperne om genbrug eller kompostering gælder ikke blot byggematerialerne. Også bygningens drift er omfattet – alt skal omfattes af kredsløbstankegangen lige fra tandstikkere, dørhåndtag og møbler til måden brugt sengetøj, servietter og håndklæder bliver vasket på.
Når Green Solution House står klar i 2014 er det blandet andet tanken, at forskere, studerende og erhvervsvirksomheder mødes i de unikke rammer og samarbejder om ny udvikling inden for bæredygtige materialer og løsninger.:
Yderligere oplysninger kan
fås hos projektleder Trine Richter, tlf, 30702423, [email protected]
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.