Grøn omstilling af by og land følges hånd i hånd

Byerne er omdrejningsmotoren i at skabe ny, grøn udvikling, og det trækker landdistrikterne med, mener minister

GRØN OMSTILLING

Af Thea Storm Pedersen | [email protected]

Temperaturen kan stige mellem tre og fem grader i dette århundrede. Sådan lød advarslen fra FN's Miljøprogram, UNEP, i sidste uge.

På klimatopmødet i København i 2009 lovede landene ellers hinanden, at temperaturen kun måtte stige med maksimalt to grader i dette århundrede.

Når verdens lande ikke kan holde hinanden op på fastsatte mål, må byerne træde til som centrale aktører i omstillingen til mere grøn og mindre fossilbaseret energi.

- Urbaniseringen er i gang, man flytter fra by til land, og den udvikling tror jeg ikke, vi kan stoppe. Byerne er simpelthen omdrejningsmotoren i at skabe ny udvikling, sagde minister for by, bolig og landdistrikter Carsten Hansen (S) til dk-teknik, som fredag mødte ham på konferencen TRANSFORM2012, hvor 350 centrale aktører var samlet for at diskutere grøn omstilling med byerne som centrale spillere.

Flere fluer med et smæk
Regeringens målsætning om, at Danmark skal være fossilfrit i 2050, gør, at den grønne omstilling skal ske hurtigt.

- Derfor skal vi slå flere fluer med et smæk: Vi skal håndtere klimaforandringerne og den øgede urbanisering, vi skal sikre, at der ikke sker segregation mellem byerne og samtidig skal vi indrette vores byer smart, sagde Carsten Hansen.
Ministeren understregede, at der derfor ligger en stor opgave og venter foran kommunerne - både på landet og i byerne. Han er i den forbindelse overbevist om, at landdistrikterne også kommer til at nyde godt af, at byerne får en central rolle i den grønne omstilling.

- Biogasværkerne skal ligge derude, hvor råmaterialerne er, og det er de ude på landet. Men det er borgerne i byerne, der skal aftage naturgassen, sagde by, bolig og landdistriktsministeren til dk-teknik.

- På Langeland, hvor jeg har et sommerhus, har man opstillet tre vindmøller, der kan dække en stor del af energibehovet på Langeland. Så det er ikke et enten by eller land – det er et både og.

 

FAKTA:
Om TRANSFORM2012
Den grønne omstilling indebærer en radikal nytænkning af vores energisystemer og -adfærd. Det kræver samarbejde på nye måder og på tværs af sektorerne.

TRANSFORM2012 samler aktører på tværs af sektorer og brancher for at sætte fokus på byernes potentiale som katalysatorer for grøn omstilling og vækst. TRANSFORM2012 sætter fokus på byernes tre største energiudfordringer: Transport, energiforsyning og bygninger

Om FN's Miljøprogram, UNEP
UNEP konstaterer, at hvis ikke landene begynder at agere, så vil udledningen af CO2 og andre klimagasser være på 58 gigaton om otte år, selv om det officielle mål er 44 gigaton.

’Muligheden for at nå målet på 44 gigaton snævrer sig ind år for år’, står der i rapporten.

Rapporten er udarbejdet af 55 videnskabsfolk fra 20 lande.

Resultatet skyldes delvist, at en række lande har trukket i land på de ikke-bindende løfter om udledninger, som de gav på klimatopmødet i København i 2009.

Verdensbanken advarede søndag sidste uge om, at temperaturen i verden kan stige med fire grader i dette århundrede.

 

Teknik & miljø

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet