Frysetoilet.

Denne reklame står til Glyptotekets rådighed

Bakspejlet

Af Morten Okkels | [email protected]

Vort indslag til højre, som De formentlig har rystet på hovedet ad, allerede før De kom til teksten, stammer fra et indstik, Kommunen bragte i 1973.  Det er simpelthen dansk reklamehistorie, og måske kulturhistorie; det er også aldeles grotesk at se på, og så behøver vi heller ikke flere grunde for et genoptryk.

For Dummies

Som det fremgår af overskriften, er det via et frysetoilet lykkedes for det derpå siddende menneske at opnå ”den ideelle løsning” på sit problem. Substansen i mandens  problem vil have strejfet læserens opmærksomhed, hvorfor vi i stedet starter i den tekniske ende:

Toilettet sørger for at nedkøle fækalierne til -15°, hvorved lugt- og bakterieudvikling hindres. Til frysetoilettets velsignede egenskaber hører fraværet af vand, kemikalier og ”generende røg” (hader De ikke også, når lokummet brænder?). 

Det lyder jo tilforladeligt, tænkte jeg og spurgte i momentan idioti min jourhavende: 

”Hvad er egentlig problemet her, bortset fra at man skal bære det frosne skidt ud bagefter?”

Jourhavende er en pædagogisk herre og sagde dermed intet i de par sekunder, det tog at begribe, at jeg havde besvaret mit eget spørgsmål. Der består et ret afgørende problem i, at man  skal bære det frosne skidt ud bagefter.

Men tilbage til fotoet: Man skulle jo formode, produktets praktiske anvendelse var læseren bekendt. Så hvorfor skulle manden partout tages med bukserne nede?

Lokumsjournalistik

Efter nøje overvejelser mener jeg nu at kunne forklare sagen, idet min analyse igen blev ledt på rette vej af en djævel i detaljen: avisen.

Mandens fokus er ikke på produktet. Ej sidder han i henført begejstring over frihed for vand og afløb. Han læser avis med koncentreret mine. Sådan gik det op for mig, at han udgør en moderne fortolkning af den klassiske skulptur ’Grubleren’ af Auguste Rodin, som blandt andet kan ses i en udgave uden for Glyptoteket. Som siddende, afklædt, let foroverbøjet herre i dybeste  kontemplation. 

Alt på et bræt

Men hvor den gamle Grubler sad på en stub, befinder den moderne mand sig på spanden. Mande­rollen var i opbrud i 1973, og badeværelsesrummet blev et refugium.

Husker De, hvordan der tidligere i år blev en debat ud af visse velmenende pædagogers forslag om, at drenge konsekvent skulle sidde ned på toilettet uanset deres forehavende dér? Det understregede  helligheden af et tilbageværende frirum, hvor en usikker husfader endnu i ro og mag kan gruble - og ikke mindst læse sin avis - i en kort stunds adskillelse fra dagliglivets krav og skuffelser.

Reklamen siger med andre ord, at så længe manden sidder på lige netop et frysetoilet, er det vel okay, hvis han er kold i r.... .

Andet

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet