Frihed til kommunerne – væk med bøvlet
Frihed til kommunerne – væk med bøvlet
Kommunerne fik sidste år en ny minister i skikkelse af økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll. Han erklærede overfor medarbejderne ved overdragelsen i ministeriet, at de måske ikke havde valgt ham, men at han så sandelig havde valgt dem. Jeg synes, kommunerne har været heldige med deres nye mand på Slotsholmen!
Ministeren har ikke glemt, at han repræsenterer et parti, der har mindre bureaukrati i den offentlige sektor som en mærkesag. Liberal Alliance præsenterede på sit sommergruppemøde sidste år et ambitiøst udspil til afbureaukratisering, og siden regeringsdannelsen i november har dagsordenen taget fart.
I oktober udpegede den daværende minister på området Karen Ellemann 44 frikommuner, og Simon Emil Ammitzbøll har nu godkendt 17 af de forsøg, frikommunerne har foreslået. 11 kræver yderligere afklaring, før der kan træffes en afgørelse. Forsøgene handler om alt fra sundhedsindsats til bolig- og beskæftigelsesområdet og borgerinddragelse. Målet er at blive klogere i praksis og opnå effektiviseringer, regelforenklinger og bedre styring ud fra de erfaringer, frikommunerne gør sig. Min hjemkommune Slagelse er med i et af de netværk med et overordnet tema, som frikommunerne er inddelt under. Vores opgave går på ‘Øget borgerinvolvering og samskabelse’. Som kommunalpolitiker og kommunalordfører på Christiansborg gør det mig stolt og glad at se, at man i frikommunerne tænker ud af boksen og udfordrer sig selv - forhåbentlig til gavn for mange.
Ud over frikommuneordningen er landets borgmestre blevet opfordret til at ansøge om at deltage i et forsøg, hvor KORA gennemgår to udvalgte kommuners processer og arbejdsgange for at luge ud i overflødigt bureaukrati. Jeg håber, opfordringen møder opbakning. Overflødigt bureaukrati og flytten rundt på bunker af papir koster alt for mange ressourcer. Vi hører hele tiden, at der mangler tid og penge til offentlig service. Men der kunne blive råd og plads til mere for de samme eller færre penge, hvis vi kastede et kritisk blik på den måde, vi gør tingene på.
”Det er selvfølgelig relevant at skelne mellem brugbart og overflødigt bureaukrati.”
Det er selvfølgelig relevant at skelne mellem brugbart og overflødigt bureaukrati. Det brugbare handler om ensartet og sikker behandling af borgerne. Det overflødige kvæler arbejdsglæde og lysten til at bruge sin faglighed, når der ikke er tid, fordi hjemmehjælperen skal krydse af i sit skema eller tidsregistrere ned til det enkelte minut.
Som folketingspolitiker hører man ofte, at Christiansborg lægger for mange regler og begrænsninger nedover kommunerne og glemmer det kommunale selvstyre. Det kan der – desværre – til tider være noget om. Jeg vil imidlertid også opfordre byrådsmedlemmerne rundt i landet til selv at være bureaukrati-vagthunde. Vi har selv et ansvar for at rydde op og reducere noget af det bureaukrati, vi selv står bag. Det er ikke altid statens skyld!
Efter kommunesammenlægningen har kommunerne selv opbygget store bureaukratier med 4–5 ledelseslag, hvorved borgerne fjerner sig fra de politisk valgte, som kæmper med de mange planer og direktiver, der lægges frem til beslutning. Planer, som i øvrigt sjældent følges op og sjældent implementeres på en måde, så politikerne kan fastholde ejerskabet til dem.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.