Det kan godt være, at der ikke dufter af karisma, når Birgit Hansen står i køkkenet, men det gør der, når hun står på talerstolen. Her i byrådssalen på rådhuset. 

Foto: Jimmy Lind
Det kan godt være, at der ikke dufter af karisma, når Birgit Hansen står i køkkenet, men det gør der, når hun står på talerstolen. Her i byrådssalen på rådhuset. Foto: Jimmy Lind

Frederikshavns borgmester: "Folk griner, når jeg har bagt en kage"

Frederikshavns borgmester er ikke så kreativ, som hun ville ønske. Til gengæld er hun altid klar med en kvik replik, kan kunsten at holde en tale, og så knokler hun som en hest for sin kommune. Kom med bagom Birgit S. Hansen (S), der helst ikke står i køkkenet.

Bagom borgmesteren

Af Hanne Korvig | [email protected]

Hvad er din største politiske ambition for 2017?

2017 skal først og fremmest være et stabilitets- og konsolideringsår, hvor vi har fuldt fokus på vores økonomiske genopretning. Og så vil jeg svært gerne blive genvalgt, så jeg kan nyde resultaterne af de sidste års hårde arbejde og sætte nye, spændende skibe i søen.

Hvor var du i dit liv som 25-årig?

Da var jeg sygeplejerske på Kommunehospitalets børneambulatorium i Aarhus. En drømmestilling! Samtidig flyttede jeg ud på et nedlagt landbrug lidt udenfor Aarhus sammen med René, manden i mit liv. Vi mødte hinanden, da han kom rullende ind med sit diskotek på min skole og da jeg – som elevrådsformand – skulle afregne med ham efter festen, ja så …

Hvis du ikke var blevet politiker, så var du blevet …?

Leder indenfor sygeplejen. Jeg fik tilbudt at tage lederuddannelsen, men med to små børn længtes jeg hjem til Nordjylland og familien. Det har jeg fortrudt i dag - at jeg ikke tog den lederuddannelse. Jeg kunne godt se mig selv klapre afsted i sådan nogle sko dér som oversygeplejerske … men så blev det politik i stedet.

Hvad ligger der altid på dit natbord?

Der ligger et par briller, fordi jeg har fået ‘gammelmandslangsynethed.’ Og så ligger der altid en skønlitterær bog, som jeg sjældent får læst i, fordi jeg falder i søvn. Lige nu er det Allan Olsens ‘Tilfældigt strejfet,’ som jeg sover ved siden af.

Hvad er det sidste, du gør, inden du går i seng?

Det er at sætte iPhone og iPad til opladning. Det har jeg ikke altid måttet for min mand, som er falckredder og uddannet brandmand. Der kan jo gå ild i dem. Men nu ved han godt, at jeg bliver nødt til det. Til gengæld har vi så syv tusind røgalarmer i det her hus. Ligesom min datter har et reb bundet fast til sin radiator i sin lejlighed.

Hvilken person eller begivenhed har haft størst betydning for dit liv?

Altså med fare for at lyde pladderromantisk –så er det min mand og mine børn. Det er bare stort: Først er man sig selv og så én til, og det kommer der så to mere ud af.

Hvad er det vigtigste, du har lært af dine forældre?

At være social. Alle i min familie er meget sociale. Der er altid gæster, fester, kaffe, bagværk, snak. Min mor kan jo næsten ikke holde det ud, hvis folk går uden at have fået noget af hendes hjemmebag. Jeg har desværre ikke tid til at have så mange gæster, men børnenes venner er altid velkomne, og der er altid mad til én til, ellers henter vi noget. Og når vi er ude, er vi nok dem, der sidst går hjem.

Hvad er det vigtigste råd, du vil give videre til dine børn?

At være ordentlig - og ikke dømme andre, før man har prøvet at forstå deres baggrund. Folk kan ikke ‘bare tage sig sammen,’ hvis de har haft en dårlig opvækst, har været udsat for vold, incest og bliver arbejdsløse, mister deres børn ... Se nu bagom!

Er du god til at balancere mellem arbejdsliv og privatliv? Være offline?

Nej!

Hvad ville du gerne være fri for i dit arbejde?

Skuffede borgere, der har fået afslag i personsager. Sager om kontanthjælp, dagpengeregler, tvangsfjernelse af børn. I min træffetid snakker jeg med de her borgere, som kommer med et håb om, at borgmesteren kan lave Ankestyrelsens afgørelser om. Det trækker tænder ud. Gør ondt. Men jeg dropper IKKE min træffetid, som nogle borgmestre gør. Det forsvinder jo ikke af den grund.

Hvad inspirerer dig?

Det gør et godt indlæg. Det kan være Svend Brinkmann om at ’tage nejhatten på’ eller kosmetikdronningen Ellinor Sæther om iværksætteri. Så er jeg helt oppe at køre og tænker i dagevis over, hvad jeg selv kan gøre og siger til mine kolleger: “Skal vi ikke også …?!”

Hvad kan gøre dig bange?

Sygdom.

Passer mottoet: Bag enhver succesfuld kvinde (mand) står en stærk mand (kvinde) - på dig?

Ja. Hvis ikke jeg havde plads til at rende til alt det, jeg skal, så gik det jo ikke. Jeg husker en episode, fra da børnene var små, hvor jeg var hjemme, og min datter kaldte: “Far, far …” – så så hun pludselig mig og sagde: “Ej, mor, er du her?!” … Jeg var da glad for, at hun kunne kende mig ...

Hvilken film har du sidst set?

Klassefesten 3 sammen med min mand og børn - jeg grinte så højt, så de blev pinligt berørte. Ellers ser jeg mest tv-serier på Netflix: House of Cards og Downton Abbey – sammen med min lille mand.

Hvad er dit bedste kurtiseringstip?

At smile! Og fyre en bemærkning af, der bryder isen, som for eksempel: “Ej, jeg kan slet ikke huske, at du havde så stram en røv?!”

Når jeg ser et dansegulv, så …

Så tænker jeg: Bare jeg nu kan finde ud af at følge den, der byder mig op. For jeg er ikke ret god til at danse, men jeg vil så gerne.

Hvad ved dine bysbørn ikke om dig?

Jeg prøver nogle gange at bage en kage, for jeg vil så gerne ligne min mor og min søster i køkkenet, men alle griner, når jeg har bagt en kage. Jeg kan ikke lave mad, ikke sy, ikke strikke, ikke lave en adventskrans. Jeg er overhovedet ikke kreativ, MEN jeg kan holde en tale. Det kan jeg!

Hvilket eftermæle som borgmester vil du gerne have?

At jeg var synlig, tilgængelig og knoklede som en vild for kommunen.

Frederikshavn

Seks gode og en øjebæ

Din yndlingsrestaurant?

Fisk på Sæby Havn.

Din yndlingsudsigt?

Fra toppen af Gærumbakken kan man se Skagen, kranerne på havnen og det blå hav.

Hvilken butik vil du ikke undvære?

Brugsen i Gærum

Hvad er det mest romantiske sted?

Grenen

Hvad er det bedste kulturtilbud?

Skagens Museum.

Hvad vil du gerne have, at din by skal være kendt for?

Muligheder til alle og for alle! For vækst. For kultur. For erhverv.

Byens største øjebæ?

Rensningsanlægget ved indgangen til Frederikshavn.

Demokrati

Politikerliv

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet