Frederiksberg tilbageholdt vigtigt notat

Kommunen brød offentlighedsloven ved at nægte Suzanne Aaholm adgang til et centralt dokument om økonomien i ombygninger på rådhuset.

Aaholm-sagen

Af Carsten Terp Beck Nilsson | [email protected]

I strid med loven har Frederiksberg Kommune tilbageholdt et af de mest centrale dokumenter i sagen om fyringen af kommunaldirektør Suzanne Aaholm. 

Efter sin fritstilling bad Suzanne Aaholm om aktindsigt i et notat, der indeholder et budget for ombygningerne på Frederiksberg Rådhus. Ifølge Suzanne Aaholm fik borgmester Jørgen Glenthøj (K) notatet på et møde den 4. november 2009 og var dermed orienteret om  økonomien i byggeprojektet. 

Imidlertid afviste kommunen at udlevere notatet. I en mail hævdede chefen for kommunens juridiske afdeling, at dokumentet ikke fandtes. 

Men Suzanne Aaholms tidligere sekretær fortæller, at kommunen kendte til et notat med netop det indhold. Hun havde nemlig - på anmodning af juridisk afdeling - fundet det frem og sendt det til afdelingschefen sammen med en række andre dokumenter, fortæller hun Kommunen.

Herefter blev sekretæren ringet op af chefen for juridisk afdeling og bebrejdet, at hun havde fremsendt dokumenterne. 

”Jeg skulle bestemt ikke antage, at de var blevet brugt på mødet den 4. november,” siger sekretæren: ”Hertil svarede jeg, at jeg bare havde gjort, hvad jeg var blevet bedt om, og at juridisk afdeling  jo selv kunne sortere i dokumenterne.”

Få dage efter blev sekretærens stilling nedlagt. Hun gik ned med stress og meldte sig syg. I dag er hun fyret. 

Notatet dukker op

En måned senere dukkede dokumentet pludselig op. Nu brugte Frederiksberg Kommune det som dokumentation for, at Suzanne Aaholm vidste, byggeriet ville blive dyrere end oprindeligt antaget. 

Ifølge forskningschef Oluf Jørgensen fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole har  Frederiksberg Kommune brudt offentlighedsloven. 

”Når kommunen får en anmodning om aktindsigt, skal den tage stilling til den. Og når dokumentet senere udleveres, er det klart, at Suzanne Aaholm havde ret til at få det, da hun bad om det,” siger Oluf Jørgensen.

Kommunen har bedt om en kommentar, men Frederiksberg Kommune ønsker ikke at udtale sig om sagen.

 

Sekretæren har bedt om at være anonym.

Organisation & ledelse

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet