Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl er - formentlig - én af de 8,8 procent danskere, der satte sit kryds ved Dansk Folkeparti.
Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl er - formentlig - én af de 8,8 procent danskere, der satte sit kryds ved Dansk Folkeparti.
Foto: Michael Drost-Hansen / Ritzaufoto

Forskerprognose spåede DF valgsucces: Det var det bedste bud

En valgprognose fra Københavns Universitet møder kritik for at ramme helt skævt, men forskeren bag er tilfreds med forudsigelsen.

 spådom

Af Astrid Skov Andersen | [email protected]

En uge før valget udgav professor og valgforsker ved Københavns Universitet Kasper Møller Hansen en prognose for kommunalvalget. Den spåede blandt andet succes til Dansk Folkeparti, der kunne se frem til at vokse med 4,3 procentpoint fra 10,1 procent til 14,4 procent af stemmerne på landsplan. Realiteten efter valget er dog, at Dansk Folkeparti gik tilbage med 1,3 procent på landsplan og lander på bare 8,8 procent af stemmerne. Prognosen forudså også, at Venstres mange borgmestre ville afværge - eller i hvert fald formindske - en ellers forventelig vælgerlussing. Men lussingen viste sig at have noget mere svung, end forskernes prognosemodel havde forventet. De misvisende prognoser møder kritik fra blandt andet Folketingsmedlemmet Peter Hummelgaard (S). I et debatindlæg på bt.dk kalder han “kloge-ågerne” og kommentariatet for valgets store tabere og henviser blandt andet til Kasper Møller Hansens valgprognose.

Kasper Møller Hansen er dog godt tilfreds med prognosen, som han endnu ikke har analyseret ned på kommuneniveau for at vurdere, hvor god forudsigelsen var.

- Vi gør vores bedste for at lave gode modeller, men faktisk håber jeg ikke, at de kommer til at ramme alt for præcist, for så vil det fjerne netop det, som lokalvalg er: 98 forskellige valg med mange sjove nuancer og spændende forløb. Vores model er et udtryk for en uge før valget: Hvad er det bedste bud, vi kan give lige nu? Og så kan man så sammenligne med det efterfølgende resultat. Det er jo stadigvæk det bedste bud, siger Kasper Møller Hansen, der dog anerkender, at det også var det eneste bud.

- Nu er vi de eneste, der offentliggjorde et bud på det. Der var ikke andre, der turde. Det var sådan set en lille smule i trods, at vi lagde den ud, siger han.

Prognosemodellen bygger på fem faktorer, der enten påvirker valgresultatet positivt eller negativt: 1. Opbakningen ved sidste kommunalvalg (positivt). 2. Ændring i opbakning ved sidste kommunalvalg (negativt). 3. Hvorvidt partiet blev borgmester i kommunen ved sidste valg (positivt). 4. Forskel mellem lokal og landspolitisk opbakning i kommunen ved sidste valg (positivt). 5. Ændring i opbakningen til folketingsvalg; også kaldet den landspolitiske valgvind (positivt).

Interesseret i et abonnement? – klik her

Log ind på Kommunen.dk
Glemt kodeord?

Politikerliv

Tilmeld dig Kommunen.dks nyhedsbrev

Cookie- og privatlivspolitik

Afmeld nyhedsbrevet

Pressenævnet
© Kommunen ApS 2017  |  CVR: 31 88 59 57