Forsker: Budgetdrillerier kan føre til DF-borgmestre

Budgetforlig udenom tre borgmestre kan være åbningen mod landets første DF-borgmester, vurderer kommunalforsker.

Budgetforlig

Af Peter Christian Nielsen | [email protected]

Borgmestrene i Frederikshavn, Nordfyn og Kerteminde er i denne uge blevet udsat for en decideret ydmygelse tæt på kommunalvalget. De er blevet holdt uden for budgetaftalerne for 2014. 

- Det sker meget, meget sjældent. Det svarer til, at regeringen bliver stemt ned på finansloven. Det er den ultimative ydmygelse for en borgmester, siger kommunalforsker Roger Buch fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. 

Forskeren mener, at det i høj grad handler om valgstrategi, når en borgmester bliver kørt ud på et budgetmæssigt sidespor på nuværende tidspunkt. 

- Det er fornuftigt af oppositionen. Det signalerer, at de vil noget andet end borgmesteren. For borgmesteren er den sikre vej til genvalg et bredt budgetforlig, fordi det binder modstanderne. Borgmesteren kan kun tabe på at blive sat udenfor indflydelse, siger Roger Buch.

DF kigger

I Nordfyn og Kerteminde valgte Dansk Folkeparti (DF) at indgå budgetforlig med den røde blok. Det kan signalere, at kommunalvalget kan bane vejen for den første DF-borgmester.

- Når man samarbejder henover midten, så sender man det signal, at når oppositionen kan lave budget, så kan de sikkert også finde ud af, hvem der skal være borgmester efter et valg, siger Roger Buch og tilføjer:

I Dansk Folkeparti er man begyndt at kigge på borgmesterposter. Og vejen til det vil primært være gennem samarbejde med de røde partier, da DF er et lille parti på kommunalt plan. Venstre står meget stærkt for tiden, og de vil ikke afgive borgmesterposter til DF. Socialdemokraterne kan derfor tænke i at drille Venstre ved at støtte en DF-borgmester.

Andet

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet