Anne Rasmussen har været anbragt på Holmstrupgård, siden hun var 14 år gammel. Nu hjælper institutionen hende med at stå på egne ben. Foto: Ronja Pilgaard
Anne Rasmussen har været anbragt på Holmstrupgård, siden hun var 14 år gammel. Nu hjælper institutionen hende med at stå på egne ben. Foto: Ronja Pilgaard

Folketings­kandidater kræver ret til efterværn

Det er kun SF og Enhedslisten, der har det som officiel politik, at anbragte unge, der fylder 18, skal have tilbudt efterværn. Alligevel bakker folketingskandidater på tværs af partiskel tydeligt op om et retskrav.

Unge

Af Ronja Pilgaard | [email protected]

89 procent af de socialdemokrater, som har deltaget i en socialpolitisk kandidattest, melder sig under fanerne for, at anbragte unge skal have tilbudt efterværn modsat i dag, hvor kommunerne kan vælge at tilbyde det, men altså ikke skal.

Liberal Alliance har den laveste tilslutning til et retskrav. Her bakker 71 procent op om efterværnstilbud til alle.

Dermed går de direkte imod deres partier, hvor kun Enhedslisten og SF har en politik om, at anbragte børn og unge skal have tilbudt efterværn modsat i dag, hvor kommunerne kan vælge, om de vil tilbyde efterværn.

Det overrasker ikke socialordfører Pernille Rosenkrantz-Theil, at der er så stor socialdemokratisk tilslutning til et retskrav – også selvom det går imod partiets officielle politik. Hun fortæller, at partiet til årets satspuljeforhandlinger fik sat penge af til at styrke efterværnsindsatsen for at komme så tæt på et retskrav som muligt.

- Men jeg kan ikke sige, at vi har en politik om, at vi går ind for et retskrav, for hvis vi skal have det, skal vi også kunne pege på, hvor pengene skal komme fra, og det kan vi ikke endnu. Det vil være meget dyrt at indføre et retskrav, så lige nu er vores politik, at vi vil få flere penge over i den retning, så vi kommer så tæt på som muligt.

Frygt for fastholdelse

Kun 9 Venstre-kandidater har svaret ved kandidattesten. Men for Venstres socialordfører Karen Ellemann er der en god grund til ikke at gøre det til en pligt for kommunerne at tilbyde de unge efterværn.

- For os er det vigtigt, at man foretager en konkret individuel vurdering af de unge mennesker, der står overfor at flytte ud fra for eksempel en døgninstitution Der vil være tilfælde, hvor nogle unge stadig har brug for hjælp, og andre tilfælde, hvor de unge ikke har brug for hjælp. Jeg er bekymret for, at hvis man indfører et retskrav, hvor alle anbragte unge får tilbudt efterværn, ender man med, at den unge af sine velmenende omgivelser bliver fastholdt i systemet.

Tallene stammer fra en ny kandidattest, som Socialpædagogernes Landsforbund har foretaget blandt 332 folketingskandidater.

Børn & unge

HR & uddannelse

Social & sundhed

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet