Folkemødet har vokseværk

Bornholm forventer dobbelt så mange besøgende og betydeligt flere arrangementer til næste års Folkemøde.

Interview

Af Sine Riis Lund | [email protected]

Demokratiet og debatkulturen blev hyldet under åben himmel ved dette års Folkemøde i Allinge. Men fra flere sider blev den politiske festival kritiseret for at være en lukket fest for eliten. Det vil klippeøen nu gøre op med. Derfor har arrangørerne besluttet at afholde Folkemødet 2012 hen over en weekend. Det giver ’almindelige mennesker’ en mulighed for at tage en forlænget weekend med taler, røgede sild og øl fra Svaneke.

Og forventningerne er, at betydeligt flere vil deltage i næste års folkefest. Besøgstallet forudses at blive fordoblet fra 10.000 til 20.000 i løbet af dagene. Antallet af arrangementer forventes at runde de 400 mod 256 arrangementer i år.

Borgmester Winni Grosbøll (S) forklarer, at øen har mærket en enorm stor forhåndsinteresse. Blandt andet fra organisationer, der melder om talstærkt fremmøde.

”Og så ved vi, at der allerede nu er rigtig stort run på hoteludlejningerne. Så en masse ting indikerer, at der kommer rigtig mange mennesker, og det er derfor, at vi har sat ambitionerne det sted, som vi har,” siger Winni Grosbøll.

Man har desuden allieret sig med højskolebevægelsen og Oplysningsforbundenes Fællesråd for at få en mere folkelig forankring.

Borgmestrene blev borte

I det hele taget vil Bornholm meget gerne tage ved lære af erfaringerne fra i år. Kommunen har lavet en større evaluering af arrangementet og foruden flytningen til weekenden, så vil der også blive arbejdet med at justere nogle mere logistiske ting på stedet. For eksempel er man blevet overrasket over, at folk tilsyneladende ikke fulgte de ruter, som man havde forventet, da man lavede sit kort og fordelte telte i området.

”Det vidste sig, at folk ikke går rundt, som vi troede, og vi har selvfølgelig taget alle de erfaringer med om, hvordan folk helt naturligt bevæger sig på et område,” forklarer Winni Grosbøll.

Hun frygter ikke, at Folkemødet bliver for stort. Kommunen er dog blevet lidt overvældet over den flyvende start, som Folkemødet fik i år. Man havde forventet, at arrangementet skulle løbes i gang over nogle år. Tværtimod var opbakningen fra start meget stor fra særligt organisationer, bornholmere og landspolitikere. Omvendt skulle man være heldig, hvis man stødte ind i en kommunalpolitiker, der ikke var fra Bornholm.

”Jeg skal da slet ikke lægge skjul på, at jeg godt kunne have tænkt mig at have haft mange af mine kolleger med, fordi jeg i virkeligheden ser kommunerne som et af de væsentligste elementer i det danske demokrati, og jeg ­synes, at det er vigtigt, at vi får gjort opmærksom herpå,” siger Winni Grosbøll.

Hun håber og tror da også, at landets borgmestre i højere grad vil vise kommunevåbnene frem til næste år. Blandt andet fordi KL er gået ind og har gjort et stort benarbejde. 

”Jeg tror, at vi var fem borgmestre, der var tilstede sidste år, og jeg har en forventning om, at det tal er mangedoblet næste år.”

Andet end rundkirker

Flere borgmestre har virket lettere misundelige på den succes, som Bornholm ser ud til at have fået stablet på benene med Folkemødet. I hvert fald ønskede flere at lade den politiske festival gå på skift mellem kommuner. På Bornholm holder man dog godt fast i sin folkefest. Selvom arbejdet bag er enormt, så er Winni Grosbøll ikke i tvivl om, at Folkemødet allerede nu har vist sig som en stor gevinst for klippeøen.

”I de dage fik vi placeret os på landkortet, som vi aldrig er blevet placeret før. Som borgmester for Bornholm har det været vigtigt for mig at sige, at Bornholm er så meget andet end lejrskole i 7. klasse og nogle rundkirker. Det er også et aktivt samfund, det er nogle folk, der gerne vil noget med deres samfund og som også gerne vil være med til at præge det danske samfund. Hele den historie tror jeg, at vi har fået folk til at få øjnene op for.”

Næste års Folkemøde på Bornholm ­afholdes i dagene den 14.–17. juni.

 

Kommunikation

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet