FOA: Regeringen har svigtet de unge

Ungdomsarbejdsløsheden er en af de største udfordringer, som alle ønsker at finde løsninger på. Igår satte Pernille Rosenkrantz-Theil (S) ungdomsarbejdsløsheden til debat på Agora

Agora

Af Camilla Boyhus Madsen | [email protected]

Generation jobless. Sådan omtaler Dennis Kristensen, formand for FOA, nu de fire til fem ungdomsårgange, som er ramt hårdt af den arbejdsløshed, der er fulgt i hælene på krisen. Han er bekymret for, om 'problem-snak' har fyldt mere end problemløsning.

- Jeg bemærkede statsministerens tale på Folkemødet, hvor de unge fyldte meget. Ordene var fine nok, nu må der komme handling, skrev han på Agora igår.

Dennis Kristensen mener, at regeringen har svigtet en oplagt mulighed for at sætte skub i løsningstiltagene.

- Det er katastrofalt, at regeringen lige pludselig trak stikket ud til de trepartsforhandlinger, som blandt andet skulle have handlet om en ungepakke, om praktikpladser og uddannelsesgaranti.

Også Bettina Post, formand for Dansk Socialrådgiverforening frygter for, at situationen kan udvikle sig til at ligne den, man så i 1980´erne. Og konsekvenserne er graverende.

 - Statistikken viser, at risikoen for at havne i langvarig kontanthjælp er ti gange større for dem, som ikke får tilegnet sig de nødvendige kompetencer i tide. I den mere dramatiske ende kan det tilmed konstateres, at overdødeligheden for de 20-30-årige, som ikke får en ungdomsuddannelse, er fem gange større end for dem, der gør, skrev hun på Agora.

Ledende økonom i tænketanken Kraka, Jonas Zielke Schaarup, maner dog til besindelse.

 - Det er en smule overdrevet på nuværende tidspunkt at tale om, at en generation er ved at blive tabt på gulvet.

På debatten blev der diskuteret forskellige løsninger - både pisk og gulerod. Fra Kraka lød forslaget at udvide ungeindsatsen, så unge mellem 25 og 29 også blev underlagt uddannelseskravet. Fra Venstres Peter Christensen og Konservatives Brian Mikkelsen lød svaret, at hjælp til erhvervslivet ville være lig med hjælp til de unge.

Hvor galt står det til og hvordan skal problemerne med ungdomsarbejdsløsheden løses? Læs alle indlæggene og deltag i debatten på Agora.

Arbejdsmarked

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet