Flest kvinder i byråd på Sjælland

Kvinderne er bedst repræsenteret i kommunalbestyrelser i hovedstadsområdet. Gentofte topper med 57,9 procent fulgt af Lyngby-Taarbæk og København. Stevns er nummer sjok.

Kønsfordeling

Af Knud Abildtrup | [email protected]

Det er i kommunerne i hovedstadsområdet, man i særlig grad finder kvinder i byrådene. En tendens, der blev forstærket ved kommunevalget i 2009.

Gentofte har en særlig tradition for mange kvindelige politikere - i det nyvalgte byråd er det 11 ud af 19, og i det forrige var det 11 ud af 17. Det bringer kvindeandelen helt op på 57,9 procent, mens den landsdækkende procent ved valget bevægede sig op på 32 efter at have ligget på 27 ved tre valg.

Lyngby-Taarbæk ligger  med 45,9 procent valgte kvinder som nummer to, men havde med 52,4 procent den højeste kvindeandel, når det gælder de opstillede. 

København fik 49,1 procent kvinder ind, Frederiksberg 48 og Glostrup 47,4, mens også Hørsholm og Furesø blander sig i toppen.

I den forrige valgperiode gjorde Horsens og Fanø deres til, at mange kvinder i lokalpolitik ikke udelukkende var et nordsjællandsk anliggende. Men ved sidste valg faldt andelen af kvinder i Horsens fra 48,4 til 33,3 procent, mens Fanø gik ned fra 45,5 til 27,3 procent. 

Venstre er mandsdomineret

Aalborg og Viborg er i denne periode kommuner uden for den udprægede kvinde-landsdel, som også kan være med - begge blander sig med 45,2 procent.

I sidste periode var Ærø helt nede på 6,7 procent kvinder, men har denne gang bevæget sig op til 13,3. Sidste-pladsen er i denne periode besat af Stevns med 10,5, Hedensted med 11,1 og Varde 12 procent.

Rent partipolitisk tegner der sig et billede af, at de konservativt ledede kommuner gennemsnitligt placerer sig højt i kvinde-statistikken - både når det gælder de opstillede og de valgte.

Venstre-kommunerne er typisk mere mandsdominerede, mens man finder socialdemokratisk ledede kommuner over hele spektret.

HR & uddannelse

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet