Flere danske børn kræftbehandles i USA
Flere danske børn kræftbehandles i USA
Strålebehandling med større præcision, færre men og mere effektivitet.
Den såkaldte partikelterapi bliver en mere og mere populær måde at behandle kræft. Men da vi i Danmark endnu ikke har mulighed for at behandle folk med partikelterapi, sender vi i fortsat stigende grad især børn til udlandet for at modtage behandlingen.
I 2010 blev 10 børn behandlet med partikelterapi i udlandet, sidste år var det 27, og nu viser et svar til Folketingets Sundhedsudvalg, at op mod 50 danskere årligt skal sendes til USA for at modtage partikelterapi, inden kræftbehandlingen forventes indført herhjemme i 2017.
Og det er hul i hovedet, mener Socialdemokraternes Sophie Hæstorp Andersen.
- Det går for langsomt med at finde en løsning, og jeg synes, at vi er ved at sakke agterud i forhold til resten af norden på det her område, siger spidskandidaten til det kommende regionsrådsvalg i Region Hovedstaden.
Hurtigere opstart til gavn for pårørende
Kritikken bunder i, at et internationalt ekspertudvalg sidste år pegede på, at partikelterapi skulle indføres med et stort specialiseret center i Aarhus. Centret skal finansieres som et offentlig-privat samarbejde og kan først stå færdigt i 2017.
I andre europæiske lande har de valgt en billigere og hurtigere model for at få indført partikelterapi. En model, som Sophie Hæstorp Andersen er tilhænger af.
- Vi kan se, at de i USA og andre steder er begyndt at pille de store anlæg ned for at lave en række mindre anlæg. Alligevel sidder vi her på tredje-fjerde år og diskuterer, hvordan vi kan lave et kæmpe anlæg til en milliard kroner. Vi burde gå i gang med at etablere to anlæg. Et i Aarhus og et i København til hver 350 millioner, siger hun.
Derfor har Region Hovedstaden også sat penge af på næste års budget i håb om, at de får lov til at udbyde behandlingen allerede i 2015.
- Vi vil gerne i gang med at etablere den her behandling til gavn for de kræftramte børns familier, og ikke mindst fordi det her er en fremtidens teknologi. De andre lande i Norden kommer til at drage erfaringer med det langt hurtigere end os, og det er galimatias, siger Sophie Hæstorp Andersen.
Sundhedsminister: Urealistisk plan
I sit svar til Folketingets Sundhedsudvalg skriver sundhedsminister Astrid Krag, at hun går ind for en hurtigst mulig indførsel af partikelterapi i Danmark. Men hun afviser samtidig Region Hovedstadens plan.
- Internationale erfaringer peger – så vidt vides – endnu ikke på, at en to-årig tidshorisont fra processen startes og til et anlæg er klar til behandlingsbrug er realistisk, skriver hun.
Heller ikke Kræftens Bekæmpelse vil umiddelbart bakke op om to centre med partikelterapi i Danmark.
- Vi henholder os til Sundhedsstyrelsens råd og vejledning, som jo har været, at man skulle have det center, som en international bedømmelseskomite har vurderet, hvordan skulle lægges, siger formand Frede Olesen til dk-sundhed.
Alligevel vil Sophie Hæstorp Andersen kæmpe hårdt for projektet, hvis hun bliver valgt til ny regionsrådsformand.
- Så vil jeg da straks gå i foretræde for Folketingets Sundhedsudvalg og i Finansudvalget, siger hun.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.