De yngste børn fra alle skoler i Kolding må vente lidt, før de kan vende tilbage til skolen efter vinterferien. Kommunen er lige nu den kommune med højest smitte i landet, og derfor er alle skoler og daginstitutioner lukket frem til 28. februar.
De yngste børn fra alle skoler i Kolding må vente lidt, før de kan vende tilbage til skolen efter vinterferien. Kommunen er lige nu den kommune med højest smitte i landet, og derfor er alle skoler og daginstitutioner lukket frem til 28. februar.
Claus Fisker, Ritzau Scanpix

Fagfolk: Kolding-udbrud er kraftig advarsel

Coronaudbrud i Kolding kræver ikke nødvendigvis, at byen eller resten af landet holdes lukket, mener professor. Men situationen er "sprængfarlig", lyder det.

nedlukning

Af Jeppe Emil Gurlev | [email protected]

Kolding Kommune er ramt af smitteudbrud på flere skoler og institutioner. Mange er smittet med den mere smitsomme britiske variant B117.

Derfor lukkes alle skoler og daginstitutioner i kommunen frem til 28. februar, oplyser Sundhedsministeriet.

- Situationen i Kolding er alvorlig, og den høje smitte skal hurtigst muligt ned igen. Da smitten er koncentreret om en række skoler og daginstitutioner, er det derfor nødvendigt at sende de yngste elever hjem igen og at lukke daginstitutioner i byen, siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i en pressemeddelelse.

Det lokale smitteudbrud behøver dog ikke at betyde, at hele Kolding eller resten af landet skal holdes lukket. Det siger Hans Jørn Kolmos, der er professor i mikrobiologi ved Syddansk Universitet. Men han understreger, at det viser, hvor "sprængfarlig" situationen er.

- Vi behøver ikke lukke ned nationalt. Men det viser, hvor hurtigt det kan gå galt. Fra at der næsten ikke var nogen smittede i Kolding, til at Kolding er epicenter. Der kan gå ganske få dage, siger han.

Også Viggo Andreasen, matematisk epidemiolog og lektor ved Roskilde Universitet, ser alvorligt på situationen.

- Ser vi et eksempel mere som dette, så skal vi spørge os selv, om det er for risikabelt at lukke skolerne op for de små. Jeg vil mene, at dette lokale smitteudbrud er en kraftig advarsel om, at der foregår noget med smitte af B117 blandt børn, som vi ikke har set med det gamle coronavirus, siger han til DR.

Afgørende at være på forkant

Den seneste uge har Kolding haft 234 smittetilfælde. Det svarer til 251,6 tilfælde per 100.000 indbyggere. Det er den kommune med det højeste smittetal på landsplan, viser tal fra Statens Serum Institut. Det er dog helt naturligt, at der kommer lokale smitteudbrud, siger Søren Riis Paludan, der er professor i virologi og immunologi ved Aarhus Universitet.

Men det behøver ikke at være ensbetydende med nedlukning, lyder det.

- Vi skal huske på, at der også var masser af udbrud i sommeren og efteråret med det oprindelige virus i Hjørring, Aarhus og Ringsted. Så det er ikke unikt for B117. Nøglespørgsmålene er derfor, om vi kommer til at se det hyppigere og med større kraft, og hvordan og hvorvidt vi er i stand til at inddæmme udbruddet, siger han.

Når der skal ses på yderligere genåbning både lokalt og nationalt, skal det ske langsomt og kontrolleret, mener Hans Jørn Kolmos.

- Udviklingen i Kolding er resultatet af, at mennesker mødes, at børn mødes, i skole eller institution, og smitten spreder sig. Så det afgørende er, at man er på forkant. Man vinder slaget ved at være hurtigt ud, og det er den læring, man skal drage af Kolding, siger han.

Ifølge Kolmos overrasker smitteudbruddet i Kolding ingen fagfolk.

- Det er præcis det her, vi har påpeget gennem lang tid. At når den britiske variant er i landet og overtog smittebilledet, så skal man være på stikkerne og ikke sorgløst åbne samfundet.

- Det er ikke det samme som at sige, at Kolding får konsekvenser for hele landet, men man skal lære af Kolding-situationen, siger han.

Kolding Kommune opfordrer alle borgere helt ned til 1 år til at blive testet.

Ritzau

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet