Eksministre stiler mod borgmesterposter

Ved 2009-valget blev flere socialdemokratiske MF'ere borgmestre. Ved det kommende valg i 2013 er det eks-ministre fra Venstre, der står i kø.

Tronskifte

Af Knud Abildtrup | [email protected]

Fænomenet har været kendt i årevis – højtprofilerede landspolitikere, der 'flyves ind' på den lokalpolitiske arena op til et valg. Tænk bare på Ritt Bjerregaard (S), Nicolai Wammen (S) og nu afdøde Jan Trøjborg (S). Og i Hillerød kunne det ene kendte ansigt afløse det andet, da MEP Kirsten Jensen overtog efter Nick Hækkerup, der stilede mod Folketinget.

Ved 2009-valget fulgte endnu en flok socialdemokrater fra Christiansborg trop: Jan Petersen blev borgmester i Norddjurs, Lene Hansen kom til i Brønderslev og Thomas Adelskov i Odsherred – og så selvfølgelig Frank Jensen i København. Tidligere skatteminister Ole Stavad forsøgte sig uden held i Jammerbugt og er denne gang ikke borgmesterkandidat. 

I Vesthimmerland stoppede Knud Kristensen (K) som MF’er, da han blev ny borgmester fra 2010. 

MF Henrik Rasmussen (K) forlod derimod uplanlagt Borgen, da han måtte træde til som borgmester i Vallensbæk efter Kurt Hockerups (K) død i marts 2010.

Ministre på lokal bane

Nu 16 måneder inden næste valg har de første MF'ere meldt sig på den lokalpolitiske bane – og nogle har forladt den igen – efter at være bragt i forslag af forhåbningsfulde folk i baglandet. Og det er ikke mindst V-politikere.

Tidligere undervisningsminister, MF Tina Nedergaard (V), er parat til at udfordre H.C. Maarup (S) i Mariagerfjord. Hun frasagde sig efter et års tid ministerjobbet under en rokade i marts 2011. I valget til spidskandidat besejrede hun Lone Sondrup, der derefter besluttede at stoppe i politik.

Også MF Ulla Tørnæs (V) har været undervisningsminister og har nu været MF gennem 17 år. Hun blev kåret – uden modkandidat – som spidskandidat i Holstebro, hvor blandt andre tidligere borgmester Arne Lægaard (V) støtter hende i bestræbelserne på at vippe borgmester H.C. Østerby (S) af posten. Tidligere forsvarsminister Søren Gade (V) var ellers på tapetet, men Tørnæs er det nye – og knap så kompromitterede – bud.

Spekulation og lune ideer

I Aalborg ses MF Per Clausen (EL), der falder for rotationsregler og nu skal få sit parti valgt ind lokalt. I Aabenraa stopper S-veteran Tove Larsen, og så skulle banen være klar for en eksminister som Eva Kjer Hansen (V), der dog har afvist spekulationerne. 

Det samme har MF Bjarne Laustsen (S), der var på tale i Rebild, hvor Anny Winther (V) har regeret siden 2007. Ved folketingsvalget i 2011 fik Laustsen flest personlige stemmer i Nordjylland, og på landsplan tiendeflest. Den populære – og selvstændige i forhold til partidisciplinen – landspolitiker var i første omgang lun på ideen, men har valgt at blive på Borgen. 

MF'er vil i regionsrådet

MF Karsten Nonbo (V) er derimod blevet borgmesterkandidat i Næstved, hvor han i forvejen sidder i byrådet. Nonbo vandt den interne kamp foran Søren Revsbæk og Flemming Jay om at udfordre borgmester Carsten Rasmussen (S).

Senest har tidligere socialminister Benedikte Kiær (K) meldt sig på banen: I Helsingør, hvor hun sad i byrådet i 2010, har hun nu detroniseret den gamle bykonge Per Tærsbøl som spidskandidat. Tærsbøl var borgmester fra 1993-2009 og ryger nu længere ned på K-listen.

Også en socialdemokrat er denne gang at finde blandt MF'ere, der stiller op til topposter uden for Borgen. Sundhedsordfører Sophie Hæstorp Andersen er indstillet til at følge veteranen Vibeke Storm Rasmussen, der stopper som regionsrådsformand i Hovedstaden. Hæstorp har selv arbejdet i regionsrådet, og vil tidligst blive officielt udpeget i september, så der kan komme andre på banen.

HR & uddannelse

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet