Dobbeltring med klokken giver ek stra undervisning

På Tune Skole ringer klokken altid to gange. Og det sikrer børnene to ugers ekstra undervisning hvert år. 

Skoler

Af Carsten Terp Beck Nilsson | [email protected]

Mens landspolitikerne diskuterer, hvordan Danmark får verdens bedste folkeskole, har Tune Skole med ganske simple midler skaffet børnene to ugers ekstra undervisningstid om året. Metoden hedder ’teaterring’ og går i al sin enkelhed ud på, at skoleklokken ringer ikke én, men to gange, når frikvartererne er forbi. 

Første ring er et varsel om, at elever og lærere godt kan begynde vandringen mod klasseværelserne. Og det betyder faktisk, at undervisningen kommer hurtigere igang. 

”Vi har lavet en stor evaluering af ordningen. Og den viser, at undervisningen begynder op til fem minutter hurtigere, end den gjorde før. Når man regner det ud på årsplan, giver det mere end to ugers ekstra undervisningstid,” siger skoleleder Lars Djuraas. 

Ideen fik han selv for godt to år siden. Den er populær blandt både lærere, elever og forældre og får også rosende ord med på vejen fra professor Niels Egelund fra Danmarks Pædagogiske Universitet. I foråret 2009 stod han bag en undersøgelse, der viste, at undervisningen i skolerne gennemsnitligt begyndte seks minutter inde i timerne, fordi både lærere og elever kom for sent. 

”Det lyder, som om Tune Skole har fundet en vældig smart måde at løse problemet på. Jeg kan sagtens forestille mig, det virker, hvis viljen er til stede,” siger Niels Egelund.  

Det samme mener chefkonsulent på børne- og kulturområdet i KL Søren Christiansen. Han understreger dog, at det er op til hver enkelt skole at finde den rigtige løsning på de lokale problemer. 

Og i Tune har skoleleder Lars Djuraas fået travlt. Hans teaterring smitter nemlig. I år har den nærliggende Lundegårdsskolen indført ordningen. Det samme overvejer en anden skole i Greve. Og snart skal Lars Djuraas til Amager for at holde foredrag om den dobbeltkimende skoleklokke fra Tune.  

 

HR & uddannelse

Social & sundhed

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet