Det svære spring fra privat til kommunal ledelse

Få topchefer i kommunerne kommer direkte fra en stilling i det private erhvervsliv. 

Ledererfaring

Af Thea Storm Pedersen | [email protected]

Skotterne er stort set vandtætte mellem den kommunale og den private sektor, når det kommer til udveksling af topchefer. Morten Balle Hansen, forsker på SDU i kommunale lederes baggrund og karriereforløb, peger på, at vejen til en kommunal toppost typisk kommer efter lang tids erfaring – i det kommunale. 

”Der er relativt få, der kommer direkte ind i en topchefstilling fra den private sektor. Det gennemsnitlige billede er, at man har været en hel del år i den kommunale organisation, før man kommer ind som topchef. Det typiske er, at mange af dem, der har været ude i det private erhvervsliv, har været det tidligere i deres karriere,” siger Morten Balle Hansen. 

Headhuntet

Knap 11 procent af de kommunale topchefer har erfaring fra det private erhvervsliv, og kun 3-4 procent headhuntes direkte fra en privat virksomhed til en kommunal chefstilling. Konsekvenserne af topchefernes manglende erfaring fra andre sektorer er endnu ikke kortlagt, men Morten Balle Hansen har et forsigtigt bud. 

”Man kunne forestille sig, at det, de private kunne bidrage med, er en betydelig anderledes måde at se tingene på - og dermed også noget innovation. Meget af det vil måske ikke passe så godt ind, mens meget andet kunne være helt fremragende ideer,” siger han. 

Radikal udfordring

Alle systemer har godt af at blive set kritisk på indefra, og Morten Balle Hansen forsikrer, at der også sker rigtig meget i kommunerne.

”Men man skal helt sikkert lære af det private erhvervsliv – og det private kan også lære af det offentlige. Besøg og kontakt er også måder at lære på, og det sker jo også i høj grad. Men den radikale udfordring får man nok mindre af, når der kommer relativt få chefer fra den private sektor,” siger han.

Selv om springet fra privat til kommunalt stadig er vanskeligt, ser det bedre ud med den interne udveksling af topchefer mellem kommunerne.   

”Udviklingen har været, at hvor man tidligere typisk gjorde karriere i den samme kommune, så gør man nu i højere grad karriere imellem kommuner.”

HR & uddannelse

Organisation & ledelse

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet