”Det har næsten været et blodbad”

Kommunale topledere bliver fyret som aldrig før, viser nye tal. Eksperter peger på struktur-reformens jobgaranti og de stramme budgetter.

Cheffyringer

Af Emil Ellesøe Ditzel | [email protected]

Da Liberal Alliances Villum Christensen i sidste uge var ude med kritik af, at kommunale topchefer aldrig blev fyret, kunne han ikke være længere fra sandheden. Sådan lyder svaret fra flere eksperter og fagforeninger.
Ifølge Kurt Klaudi Klausen,  professor i statskundskab på Syddansk Universitet, er kommunaldirektør en af de topstillinger med mest udskiftning i Danmark.
”Der er selvfølgelig nogle, der skifter selv. Men som vi har set mange eksempler på her for nyligt, er der mange, der bliver fyret,” siger Kurt Klaudi Klausen.
Tal fra DJØF bekræfter tendensen. I første og andet halvår af 2009 havde DJØF henholdsvis 39 og 43 fyringssager med offentlige chefer. I første halvår af 2010 var der 69. HK/Kommunal, Magisterforeningen og Ledernes Hovedorganisation ser den samme udvikling.
”Det er vores klare indtryk, at topcheferne sidder mere løst i stolen i den kommunale sektor. Så snart der er den mindste slinger i valsen, bliver der fokus på dem ved for eksempel afskedigelser. Der er medarbejderne væsentligt mere sikret,” siger Bo Vistisen fra Ledernes Hovedorganisation.

Arv fra reformen

Professor Kurt Klaudi Klausen fortæller også, at topchefer ofte er nemmere at fyre end medarbejdere, hvor processen er længere. Han mener, at tendensen med de mange fyringer startede allerede efter kommunalreformen.
”Det har næsten været et blodbad, og det er accelereret på det sidste som resultat af sparekravene,” siger han.
Forklaringen er, ifølge Kurt Klaudi Klausen, at Lars Løkke Rasmussen i forbindelse med strukturreformen gav jobgaranti til alle. Det betød, at selvom en masse chefer blev overflødige, fandt man alligevel en stilling til dem. Dem er man i gang med at skille sig af med nu.
Han nævner Randers Kommune, som skulle spare 150 millioner kroner.
”Her foreslår tillidsmændene og medarbejderstaben, at man i hvert fald kan spare 50 millioner kroner på overflødige chefer. Det viser, at der er noget, man taler om som et generelt accepteret faktum,” siger Kurt Klaudi Klausen.
Carsten Greve er professor på CBS og også lodret uenig med Liberal Alliances efterlysning af flere offentlige fyringer. Han peger på, at åremålskontrakter i det kommunale har gjort en stor forskel.
”Kontrakterne betyder, at de kommunale topledere i højere grad skal præstere og leve op til nogle resultater. Det har skabt en dynamik med stor udskiftning hos de kommunale ledere. Derudover har kommunaldirektørerne et vanskeligt job, hvor de både skal balancere mellem politikken og det administrative. Det pres er kun blevet større efter reformen, og hvis samarbejdet med borgmesteren ikke fungerer, så er det normalt ikke borgmesteren, der går,” siger Carsten Greve.
Per Hansen, der er formand for de offentlige chefer i DJØF, advarer mod at fyre for mange ledere. 
”Det er nok rigtigt, at der er tale om fyringsbølge nummer to oven på kommunalreformen, og vi anerkender selvfølgelig, at når der spares, kan ledelseslaget ikke gå fri. Men man skal også passe på. Der er ikke kommet færre offentligt ansatte, så der er ikke mindre behov for god ledelse,” siger Per Hansen.

Organisation & ledelse

Økonomi

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet