Det halter med finansielle strategier

Hver femte kommune har ikke en finansiel strategi, viser en undersøgelse lavet af Kommunen. Det grænser til det uansvarlige, mener ekspert.

Budget

Af Sine Riis Lund | [email protected]

Byrådspolitikerne bør tage stilling til, hvor risikovillige deres kommune skal være. Derfor er det vigtigt med en finansiel strategi, mener professor i økonomistyring Per Nikolaj Bukh, Aalborg Universitet.

”Det er rigtigt vigtigt, så man har truffet et bevidst valg,” siger han.

Men 16 ud af 89 undersøgte kommuner har ikke fra politisk side vedtaget en finansiel strategi, viser en undersøgelse fra Kommunen. Strategierne er blevet ekstra vigtige set i lyset af finanskrisen og erfaringerne med schweizerfrancens himmelflugt.

”Det er jo næsten uansvarligt ikke at sætte det på dagsordenen og forholde sig til det, når man kender til risikoen,” siger Per Nikolaj Bukh.

Undersøgelsens resultat overrasker chief dealer Lars Kruse Brixler fra Danske Markets, Danske Bank. Han rådgiver kommuner i finansiel risikostyring. 

”Det er vigtigt at have en finansiel politik, hvor man sætter rammerne for, hvad en kommune kan gøre i deres taktiske styring af deres finansielle risici,” siger Lars Kruse Brixler.

Strategier på vej

Blandt fordelene er ifølge Lars Kruse Brixler, at man skaber et overblik og medvirker til at sikre budgetsikkerhed i kommunen. Hele processen bør starte med en analyse, hvor kommunen kvantificerer, hvilke risici man har, og herefter beslutter, hvordan man vil afdække sine risici. Det sker typisk i samarbejde med den finansielle sparringspartner.

Sønderborg og Herlev har ikke politiske retningslinjer trods lån i schweizerfranc. 

”Det er ikke noget, vi har debatteret som sådan. Jeg tror, at vi har meget tillid til, at vi har nogle dygtige mennesker til at forvalte det her område,” siger 1. viceborgmester Tage Petersen (V) fra Sønderborg, der dog vil tage relevansen til overvejelse.

I Herlev henholder borgmester Kjeld Hansen (S) sig til, at kommunen kører efter overordnede strategier og principper og ikke behøver at skrive det ned.

Blandt andre Gladsaxe, Hvidovre og Allerød oplyser, at de er ved at udfærdige en finansiel strategi.

Økonomi

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet