Cykelborgmester afløser smeden: Vi har ikke alle løsninger på rådhuset
Cykelborgmester afløser smeden: Vi har ikke alle løsninger på rådhuset

Det kan lyde som et stort skift, der sker på borgmesterposten i Rødovre 1. april:
Fra en 66-årig mand, tidligere maskinarbejder og ishockeyspiller, kendt som 'Smeden fra Rødovre', til en 17 år yngre kvinde, akademiker, karrierechef og inkarneret cyklist.
Men i virkeligheden er forskellen ikke så stor mellem Erik Nielsen (S) og hans afløser Britt Jensen (S), forsikrer sidstnævnte.
Både fordi de er meget enige politisk, og fordi de har kørt et tæt parløb i mange år - hun har siddet i byrådet alle de 26 år, han har været borgmester, hun har været socialudvalgsformand næsten lige så længe, og de seneste 10-15 år har hun været gruppeformand.
- Politisk er vi fuldstændig på lige fod, siger Britt Jensen.
Lidt forskel kan borgere, ansatte og med-politikere dog forvente, og det handler om form.
- Vi har måske en forskellig måde at gribe ting an på. Hvor Erik kan mene, at nu har vi diskuteret det her nogle gange, så nu kommer jeg med smedehammeren og får det afgjort, er jeg mere til proces og dialog. Jeg vil gerne have dem, det handler om, mere på banen, siger hun.
- Vi har ikke alle løsninger på rådhuset, vi skal ud, hvor folk kan hjælpe med at kvalificere beslutningerne.
Fakta om Britt Jensen
Født 23. september 1970.
Opvokset i Nakskov i et arbejderhjem, hvor faderen arbejdede på værftet og var fagforeningsmand. Hun er familiens første student og akademiker.
Uddannet cand.scient.adm fra RUC i 1995. Har siden taget en stribe lederuddannelser.
Arbejder som job- og karrierechef i Din Sundhedsfaglige A-kasse.
Var kun 23 år, da hun første gang blev valgt til kommunalbestyrelsen i Rødovre, hvor hun har siddet siden 1.1. 1994.
Har været formand for social- og sundhedsudvalget siden 1996 og viceborgmester siden 2018.
Udgav sidste år bogen 'De stærke - de svage' om 25 års socialpolitik i Rødovre, da hun havde 25 års jubilæum som byrådsmedlem.
Gift med Jens Spiegelhauer. Sammen har de et lille bondehus på Lolland, hvor de kobler af.
Britt Jensen har som socialudvalgsformand sat sig i spidsen for at udvikle politik ved at lave lange processer, hvor frivillige og foreninger bliver involveret, før politikerne begynder at konkludere.
- Jeg tror også, at samfundsudviklingen går i den retning. Borgere stiller jo nærmest spørgsmålstegn ved, om politikere har ret til at træffe politiske beslutninger. Det nytter ikke at sætte sig hen og være sur over det, man må tage det op og forsøge at skabe større nærvær til beslutningerne, siger hun.
Bag enhver kritik er en drøm om, at vi gør noget bedre.
- Bag enhver kritik er en drøm om, at vi gør noget bedre. Så må vi forsøge at skabe et større nærvær og indfange den dynamik.
Katastrofen i Nakskov
Fælles for den gamle og den nye borgmester er, at de ikke er vokset op på livets solside. Mens Erik Nielsen boede med en enlig mor og tre søskende i en toværelses lejlighed i København, blev Britt Jensen født som lillesøster i Nakskov med en hjemmegående mor og en far, som arbejdede på værftet og i fagforeningen. Da værftets lukning ramte byen som en katastrofe, blev hun politisk aktiv i DSU.
- Selvom jeg er akademiker, er jeg født ud af fagbevægelsen og den socialdemokratiske bevægelse. Jeg havde aldrig fået, hvad jeg har, hvis ikke andre havde kæmpet for, at sådan nogen som mig skulle have en chance, siger hun.
- Jeg har set hele min barndom, hvordan det er at have en svær opvækst, hvor der ikke er penge til noget. I dag er jeg især optaget af at hjælpe udsatte børn, for jeg ved godt, hvad det vil sige at måtte nøjes. At uanset, om ens forældre gør, hvad de kan, så er det ikke altid nok, der er brug for, at samfundet også giver nogle muligheder. Det sidder dybt i mig.
Så til jernhest
I bybilledet vil Britt Jensen dog skille sig klart ud fra sin forgænger. Mens Erik Nielsen for nylig har været omtalt for sin brug af en kommunal bil på den daglige tur til og fra rådhuset, er Britt Jensen vant til at cykle 30 km til og fra sit arbejde som job- og karrierechef i det indre København, og hun har allerede planlagt en rute til sin kommende arbejdsplads på rådhuset, som indebærer en god omvej med lige så mange kilometer.
- Jeg er virkelig afhængig af at cykle, jeg kan ikke leve uden, fortæller den kommende borgmester.
Hun har indrettet cyklen med en holder til mobiltelefonen, så hun kan udnytte tiden og holde møder med sine medarbejdere, mens hun cykler. I borgmesterjobbet vil hun også insistere på, at møder og arrangementer bliver lagt i kalenderen med tilstrækkelig tid til at cykle fra sted til sted, også hvis det er i en af nabokommunerne.
Og medarbejderne vil nok ikke være i tvivl om, at hun mener det, når hun siger det.
- Jeg er meget tydelig. Nogle kan godt blive lidt forskrækkede over det, men folk ved, hvor de har mig. Min erfaring er, at når man er meget tydelig, får man et godt samarbejde, siger hun.
Jeg er meget tydelig. Nogle kan godt blive lidt forskrækkede over det, men folk ved, hvor de har mig.
Samtidig er det typisk for hende, at hun tænker cykelruten sammen med sine arbejdsopgaver.
- Jeg er en meget struktureret person. Hele mit liv ligger i faste rammer, ellers kan jeg ikke nå det, jeg vil. Jeg sætter en ære i at levere kvalitet og vil også have tid til at tænke mig om, derfor er jeg dygtig til at planlægge min tid, siger Britt Jensen, der også fremhæver klassiske værdier som ordentlighed, hjælpsomhed, tillid og smil som kendetegn for, hvem hun er.
Og hun glæder sig til 1. april - selvom det bliver vemodigt at skulle sige farvel til de nuværende kolleger.
- Det er spændende at få lov lave et karriereskift, og jeg føler mig ret godt rustet til det. Jeg ved, hvad jeg går ind til, siger hun.
Det kan få Britt Jensen til at blande sig i den landspolitiske debat:
Socialt:
- Den sociale indignation har altid drevet mig, så hvis nogle, som har det svært, får det yderligere svært, vil jeg blande mig.
Lokalt:
- Hvis noget skaber skævvridninger for det område, jeg kommer fra. For eksempel udligningsreformen. Jeg er ærgerlig, når debatten ender i mudderkastning, for det er vanskeligt, det her.
Ældre:
- Vi har i Rødovre indført det daglige bad med valgmuligheder, og vi forsøger at forudsige, hvad fremtidens ældre vil. Jeg forestiller mig flere valgmuligheder fremover.
Digitalisering:
- Vi har indført teknologi og innovation som fag i folkeskolen, og jeg vil gerne bidrage til debatten om, hvordan vi skaber en folkeskole i verdensklasse og ruster børnene til at leve i et digitalt samfund.
Læs også interviewet med Erik Nielsen, ‘Hold nallerne for jer selv og lad os gøre det, der skal gøres’, som vi lavede sidste år i anledning af hans 25 års jubilæum som borgmester.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.