I Brøndby ville kommunen købe den del af stadion, der i dag bliver brugt til gymnasium for 18 millioner kroner – men fik nej af Statsforvaltningen. Foto: Polfoto
I Brøndby ville kommunen købe den del af stadion, der i dag bliver brugt til gymnasium for 18 millioner kroner – men fik nej af Statsforvaltningen. Foto: Polfoto

Brøndby må ikke, Silkeborg får lov

Silkeborg Kommune betaler Silkeborg IF 19,1 millioner kroner for en lounge på stadion, der skal rives ned. I Brøndby fik kommunen ellers nej fra Statsforvaltningen til en at købe en del af Brøndby Stadion sidste år. Der gælder åbenbart forskellige regler rundt om i landet, siger Brøndbys borgmester.

Fodbold for folket

Af Morten Munkholm | [email protected]

En hushandel mellem Silkeborg Kommune og Silkeborg IF (SIF) skal være med til at finansiere et nyt stadion til 120 millioner kroner i byen.

Klubben og kommunen har aftalt at dele udgiften til det nye stadion med 60 millioner fra hver, men 19,1 millioner af SIF’s halvdel kommer fra, at kommunen går ind og køber loungebygningen på det gamle stadion i byen.

- Det er ikke nogen god handel, men det er del af en aftale. Loungen blev bygget for godt og vel ti år siden af SIF, og dengang kostede den 27 millioner. Vi har så valgt at afskrive bygningen med godt en million om året siden, og nu køber vi den for 19,1 millioner, fortæller borgmester Steen Vindum (V).

På trods af, at en ejendomsmæglervurdering sidste år sagde, at bygningen ikke har nogen reel værdi, har Statsforvaltningen tidligere i år blåtstemplet handlen. I afgørelsen lægger de vægt på, at det har et legalt kommunalt formål at købe bygningen og rive den ned for fire millioner kroner, så grunden kan sælges videre af kommunen i deres nye byudviklingsprojekt.

Brøndby fik nej

Afgørelsen fra Silkeborg rynker de på brynene af i Brøndby. Her fik kommunen nemlig sidste år afslag af Statsforvaltningen på en lignende aftale omkring Brøndby Stadion, fordi de mente, der var tale om statsstøtte.

- Det var selvfølgelig klart, at det ville være til fordel for klubben, som var i en desperat økonomisk situation på det tidspunkt. Men det var en handel til markedspris, og vi fik en professionel mægler til at vurdere, hvad bygningen var værd. Der var altså ikke tale om nogen vennepris, fortæller borgmester Ib Terp (S), som fortsat er utilfreds med afgørelsen.

”Det er helt uacceptabelt, at en tilsynsmyndighed er så længe om at afgøre en sag, som kunne være meget vigtig for både kommunen og klubben. Klubben er jo en forretning, og en forretning kan ikke leve med, at Statsforvaltningen er så lang tid om at afgøre sagerne.”

I Brøndby ville kommunen købe den del af stadion, der i dag bliver brugt til gymnasium for 18 millioner kroner. Umiddelbart var planen at lave en ungdomsklub i lokalerne, som på den måde ville være i tæt tilknytning til fodboldklubben. Men da planerne ikke var konkrete nok, afslog Statsforvaltningen.

- Der gælder åbenbart andre regler for Brøndby, end der gælder for byerne andre steder. Man kan jo også sige, at når Københavns Kommune støtter opførelsen af en ny multiarena på Amager, så er det at støtte kommercielle formål, siger Ib Terp.

Uacceptabel behandling

Sagen fra Brøndby er ikke slut endnu, for den blev sidste år behandlet i Økonomi- og Indenrigsministeriet, som sendte den til genbehandling i Statsforvaltningen. Siden er der dog ikke sket noget på trods af flere rykkere fra Brøndby Kommune.

- Det er helt uacceptabelt, at en tilsynsmyndighed er så længe om at afgøre en sag, som kunne være meget vigtig for både kommunen og klubben. Klubben er jo en forretning, og en forretning kan ikke leve med, at Statsforvaltningen er så lang tid om at afgøre sagerne. Det er helt urimeligt, siger Ib Terp.

Kommunen har bedt Statsforvaltningen om et svar på, hvorfor de har valgt at vurdere de to sager forskelligt, samt hvorfor de endnu ikke har afgjort Brøndbys sag. Men de finder ingen årsag til hverken at udtale sig eller sammenligne de to konkrete sager.

Kommunikation

Kultur

Økonomi

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet