Brian M. vil fyre hver 3. kommunaldirektør

Erhvervs- og økonomiminister Brian Mikkelsen (K) er klar til at fyre hver tredje kommunaldirektør. De skal sende flere opgaver i udbud, smældede ministeren fra OPexpo 2010. 

Reportage

Af Sine Riis Lund | [email protected]

Offentlig-private samarbejder giver billigere og bedre velfærd. Kommunerne kan kun skride for langsomt frem med at sende flere plejehjem og byggeopgaver i udbud. Det var budskabet fra både erhvervs- og økonomiminister Brian Mikkelsen og de øvrige gæstetalere til OPexpo 2010. 

Og det går for langsomt. Derfor vil Brian Mikkelsen øge kravene til kommunernes udbud. Målet lyder nu på 35 procent i 2015. Og skepsis i kommunerne bør ikke tolereres, lød den skarpe tone fra ministeren. Han refererede til en undersøgelse om kommunaldirektørernes holdning til udbud.

”En tredjedel af kommunaldirektørerne synes ikke, at det er en god idé. Jeg ville fyre dem på stedet,” sagde Brian Mikkelsen.

En tone, der fik god modtagelse i Falconer Salen på Radisson Blu Falconer Center med omkring 650 deltagere. Langt hovedparten med private visitkort. Det inspirerede Brian Mikkelsen til at gå endnu længere i sin trussel.

”Måske jeg skulle finde ud af, hvem der svarede på undersøgelsen.”

Arrangørerne bag OPexpo i år, SKI og Dansk Erhverv, har lavet en meningsmåling, der viser, at 63 procent af de private mener, at holdningen hos det offentlige er en barriere. Men de private kan være helt rolige, lyder udmeldingen fra KL. I 2011 vil landets 98 kommuner lægge opgaver ud til private for 62 milliarder kroner. Næsten fem milliarder kroner mere end sidste år. 

Netop samfundsudviklingen vil også nødvendiggøre mere offentlig-privat samarbejde. Den demografiske fælde med flere ældre og færre arbejdsdygtige blev flere gange hevet frem. Det er heller ikke behagelig godnatlæsning at læse om væksten i den danske produktivitet sammenlignet med resten af OECD-landene.

”Vi ligger næstsidst - kun undergået af Berlusconis Italien. Det må vi da kunne gøre bedre,” sagde adm. direktør i SKI Søren Jakobsen.

Skepsis og modvilje er da også ved at blive reduceret til en historisk barriere, mener KL. Slunkne kommunekasser, finanskrise og historiske fyringsrunder i år har nemlig tilsidesat politiske tvister om udbud i jagten på besparelser.

Nye initiativer

Set i et europæisk perspektiv er danske kommuner ikke så bagstræberiske, fortalte chief executive Hans Martens fra CEO, European Policy Center.

”Der er stor protektionisme og modvilje fra det offentlige i EU,” sagde han og konstaterede herefter, at det mange steder var meget værre end i Danmark. 

Holdningen er langtfra den eneste barriere for OPS. Stive regler og dyre transaktionsomkostninger var blandt andet fremhævet. Derfor vil regeringen til efteråret fremlægge en strategi for at fremme OPS. Brian Mikkelsen kunne fortælle de fremmødte, at det blandt andet vil være færre dokumentationskrav, trin for trin-vejledninger, samt flere digitale løsninger, der smidiggør arbejdet.

”Vi skal væk fra meget snak til mere handling. Jeg vil gerne stille mig i front,” sagde ministeren.

 

Organisation & ledelse

Økonomi

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet