Kommunen.dk
MENU

Borgmestertopmøde i Alperne

Integration stod øverst på dagsordenen, da mere end 100 østrigske borgmestre mødtes til ’Mayors’ Meeting’ i den lille alpelandsby Alpbach.

Borgmestertopmøde i Alperne

Integration stod øverst på dagsordenen, da mere end 100 østrigske borgmestre mødtes til ’Mayors’ Meeting’ i den lille alpelandsby Alpbach.
Johannes Kopf (nummer to fra venstre), direktionsmedlem hos Public Employment Service Austria, giver her input om beskæftigelse til nysgerrige borgmestre ved en af dagens workshops. Foto: Lisa van der Linden
Johannes Kopf (nummer to fra venstre), direktionsmedlem hos Public Employment Service Austria, giver her input om beskæftigelse til nysgerrige borgmestre ved en af dagens workshops. Foto: Lisa van der Linden

Medforfatter: Matthias Humer

Borgmestre spiller en nøglerolle, hvis integration af flygtninge skal lykkes. Borgmestre kan motivere og engagere lokalsamfundet i at tage godt imod de nytilkomne – men det er ikke nogen nem opgave, og borgmestrene har brug for al den sparring og erfaringsudveksling, de kan få. Det er tanken bag det østrigske “Mayors’ Meeting” – en årlig begivenhed i den lille østrigske alpeby Alpbach.

”I Attnang-Puchheim har vi flygtninge, der foretrækker at tjene tre euro i timen i stedet for fem. Så kan de være beskæftiget i længere tid.”

Tidligere på måneden mødtes mere end 100 østrigske borgmestre for at dele deres udfordringer og erfaringer. De helt konkrete initiativer, der virkelig virker, stod i høj kurs.

- Det er dét, der hjælper os mest som borgmestre. Vi har hørt de teoretiske ideer alt for ofte. De virker ikke, fortæller Peter Groiß, der er borgmester i byen Attnang-Puchheim.

Struktur i tomheden

- Den største udfordring er at give flygtningene en struktur i deres hverdag, fortæller Anton Steiner, borgmester i Prägraten.

Peter Groiß og Peter Mair, borgmestre i Attnang-Puchheim og Pasching, fortæller om lignende problemer i deres hjembyer i det nordlige Østrig.

- Vi har et godt integrationssystem. Flygtningene bliver godt integreret, men de har brug for beskæftigelse, fortæller Peter Mair.

Peter Mair kritiserer den østrigske regering for ikke at skabe muligheder for at give job til flygtninge, der endnu ikke har fået asyl. I Østrig er det på nuværende tidspunkt kun tilladt for flygtninge at tjene 110 euro i symbolske lommepenge om måneden ved at udføre småjob som at rydde sne eller udføre frivilligt arbejde. Og når asylprocessen ofte tager måneder eller år, er flygtningene nødsaget til blot at vente.

- I Attnang-Puchheim har vi flygtninge, der foretrækker at tjene tre euro i timen i stedet for fem. Så kan de være beskæftiget i længere tid, fortæller Peter Groiß.

Nøglen ligger i sproget

Alle borgmestrene er enige i, at hovedudfordringen i den spæde start af integrationen er det tyske sprog. Det handler om at få flygtningene til sprogundervisning hurtigst muligt, for det skaber en hverdag, og desuden er sprogkvaler den største hæmsko for flygtningene på arbejdsmarkedet, når de har fået opholdstilladelse.

Direktionsmedlem hos Public Employment Service Austria Johannes Kopf deltog i Mayors’ Meeting og understregede vigtigheden af sproget, men medgiver, at det handler om at få tid til at opnå et godt sprogligt niveau.

- Forestil dig at flytte til Frankrig uden noget kendskab til fransk. Det vil tage år, før du kan komme i fuld gang på jobmarkedet. Og det er uden at tage krigstraumer med i betragtning, siger Johannes Kopf.

Han kritiserer længden af asylprocessen, der bremser op for en god integration. Det tager for lang tid, før flygtninge kan komme ud på arbejdsmarkedet.

- En måneds arbejde i et firma er på linje med flere års tysk-undervisning, siger Johannes Kopf.

Vigtige frivillige 

Tyskundervisningen er vigtig, men der er problemer med udbuddet af tyskundervisning. Efterspørgslen er stor blandt de nyankomne, men det er en udfordring at tiltrække undervisere nok.

- Alle flygtninge ville gerne have tyskundervisning med det samme, siger Martin Schädle, borgmester i Grän, der sammen med sin administration har sammensat et hold af frivillige tyskundervisere.

I Prägraten har tysklærerne desuden udviklet sig til rollemodeller, fortæller Prägratens borgmester Anton Steiner.

Et af de råd, borgmestrene kan tage med sig fra mødet, er at bruge frivillige som en genvej til sprogforståelse. Det behøver ikke at være tysklærere – fodbold og madlavning kan åbne en genvej til sproget. Igen spiller borgmesteren en nøglerolle i at motivere de lokale til at give en hånd med, og lokale organisationer kan blive en stærk medspiller. Det er en fælles udfordring med borgmestrene i spidsen.

Bekymring mod syd

  • Sidste år modtog Østrig 90.000 asylsøgere og var dermed det land, der i forhold antal indbyggere fik tredjeflest asylsøgere i 2015.
  • Til sammenligning var Danmark det land, der relativt modtog niendeflest asylsøgere i 2015.
  • I 2016 har Østrig som mål at få antallet af asylsøgere ned på 37.500.

Østrigsk e-bog til inspiration

  • skaermbillede-2016-09-14-kl-12-19-13De østrigske borgmestres erfaringer er samlet i en engelsksproget e-bog.
  • Her kan man læse om succeshistorier og gode råd om beboelse, jobmuligheder, og hvordan man bør tale med de lokale, inden flygtningene kommer.
  • Bogen kan downloades her.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR