Borgmester flytter sit kontor ud i virkeligheden
Borgmester flytter sit kontor ud i virkeligheden

Langt fra rådhuset
Borgmester flytter sit kontor ud i virkeligheden:
”Kommune” skal stå for fællesskab – ikke fjendskab
[wpv-post-date]
[wpv-post-excerpt]
[wpv-post-body view_template="forfatter-artikel-template"]
[types field="over-broedtekst"][/types]
[types field='xtra-forfatter' separator=' ' output='raw'][/types]
På hovedgaden i den fynske landsby Gislev ligger et firmafællesskab, hvor byens selvstændige deler kontor, kaffestue og indimellem også kunder. På en stor magnettavle ved indgangen kan fodplejeren, kunstneren og bankmanden med en magnet vise, om de er ”inde” eller ”ude” af huset. Ligesom i børnehaven. I dag viser tavlen, at de fleste af husets ti virksomheder er ”inde”. De får nemlig en særlig gæst: Borgmesteren.
Christian Thygesen (V), der er borgmester i Faaborg-Midtfyn Kommune, har taget sin iPad og sine telefoner med til Gislev. Her har han installeret dagens kontor. Han har indset, at han lige så godt kan skrive taler og sende mails fra en køreskole i Gislev som fra borgmesterkontoret i Faaborg. Formålet er at få uformelle samtaler og forkorte den afstand, der med kommunalreformen er kommet mellem rådhusets mere og mere professionelle forvaltning og kommunens mere og mere skeptiske borgere.
- Når jeg møder en borger på gaden og siger ordet ”kommune”, skal de ikke tænke bureaukrati og fjendebillede. De skal tænke fællesskab, siger Christian Thygesen.
”Når jeg møder en borger på gaden og siger ordet ”kommune”, skal de ikke tænke bureaukrati og fjendebillede. De skal tænke fællesskab.”
Derfor starter Christian Thygesen sin onsdag morgen med kaffe og franskbrød i Firmahuset Fyn i Gislev. Hans bordherre til morgenmaden er Bjarne Dyrehauge, en af landsbyens entreprenante ildsjæle, der har inviteret borgmesteren. Bjarne Dyrehauge er ikke selv en del af virksomhedsfællesskabet, men har bragt de ni lejere sammen.
[caption id="attachment_95638" align="aligncenter" width="810"] Den lokale ildsjæl Bjarne Dyrehauge (th) har inviteret borgmesteren (tv) til at flytte kontoret til Firmahuset Fyn i Gislev for én dag. ”Jeg håber, at borgmesteren ser, at vi er positive. Når der kommer noget om Gislev op i kommunalbestyrelsen, skal han sige til de andre: De er sgu’ da også så positive ovre i Gislev.” Foto: Tine Sletting[/caption]
- Jeg har bare gjort ligesom, da jeg gik til bal og bød nogen op til dans. Når vi havde danset et par gange, spurgte jeg så, om jeg måtte komme med hjem, griner 70-årige Bjarne Dyrehauge, der bruger sin charme, erfaring og sit netværk til at nå sit eneste mål: At skabe liv i Gislev og få andre til at holde lige så meget af byen, som han selv gør. Og i dag er det selveste borgmesteren, der skal bydes op til dans og overbevises om Gislevs fortræffeligheder som aktivt lokalsamfund.
- Jeg håber, at borgmesteren ser, at vi er positive. Når der kommer noget om Gislev op i kommunalbestyrelsen, skal han sige til de andre: De er sgu’ da også så positive ovre i Gislev, siger Bjarne Dyrehauge.
Sammen i modvind
Bjarnes strategi består af morgen-mad, en rundtur til firmahusets selvstændige erhvervs--drivende, en internet-opkobling i køreskolen, et besøg i sønnen og svigerdatterens nyrenoverede lægepraksis med bugnende patient-skarer og en tur ud til en kommunalt støttet friluftsscene med madpakkehus og udsigtstårn, der er under opførelse.
- Bare fordi vi bor i et lille samfund, taler man, som om vi er døende allesammen. Jeg synes, at det er godt, at Christian lige kommer ud og ser Gislev på en anden måde, end den, han hører fra kommunalbestyrelsesmøderne, siger Bjarne Dyrehauge.
”Jeg bliver tosset – jeg tænder af, for jeg er ikke til for kommunen. De er sgu til for mig.”
Bjarne, borgmesteren og idémanden bag friluftsscenen inspicerer byggegrunden, hvor fundamentet er støbt. Kommunen har støttet projektet udenom de oprindelige lokalpuljer, og indforståetheder og stikpiller gemt i smil og smalltalk hænger i luften.
- Jo mere kommunen udsulter os, jo mere blomstrer vi. Sådan er det. Jo mere man bliver klemt, jo tættere rykker man sammen, lyder det fra Frands Jeppesen, idémand bag byggeprojektet.
- Står du og giver os gode ideer, replicerer borgmesteren med et grin, der smitter de andre.
Udenfor borgmesterens hørevidde fortæller Bjarne Dyrehauge, hvordan en ældre, aktiv landsbyildsjæl oplever den professionalisering af kommunen og den afstand, som borgmesteren i dag forsøger at forkorte med sit besøg. Den fynske accent får et lille nøk op.
- Jeg bliver tosset – jeg tænder af, for jeg er ikke til for kommunen. De er sgu til for mig.
- Hvis du ikke er på vagt og aktiv som borger, kører de jo henover hovedet på dig. I gamle dage var det arbejdsmænd, der sad i Folketinget. I dag er det unge mennesker, der er uddannet til at komme derind. Det er galt, for de har aldrig prøvet at arbejde ude i samfundet. Der er sket et skred, siger han.
[caption id="attachment_95640" align="aligncenter" width="810"] Firmahuset Fyn er et virksomhedsfællesskab, hvor blandt andre fodplejeren, køreskolen, Ældre Sagen og andelskassen splejser om husleje og kaffestue. Søren Jakobsen har Muskelværkstedet og er massør med passion for ekstremsport. En hobby han deler med borgmesterens søn. Foto: Tine Sletting[/caption]
Tættere på
Bjarne Dyrehauge er ikke den eneste med en klar strategi for borgmesterens besøg i Gislev. Også Christian Thygesen har en plan.
- Vores udviklingsstrategi er baseret på, at vi skal være 2000 flere borgere i Faaborg-Midtfyn Kommune i 2030, end vi var i 2015, siger Christian Thygesen, der står i spidsen for en kommune, hvor urbanisering og fraflytning har sat sig negative spor i både økonomi og mentalitet.
For at vende udviklingen har borgmesteren indset, at de har brug for lokalt engagement. Den drivkraft, som kan lave friluftsscener og firma-fællesskaber, skal kommunen have del i.
- En af de overordnede indsatser i strategien kalder vi ”tættere på”. Det her initiativ er et udtryk for, at borgmesteren kommer tættere på. Tættere på borgerne. Tættere på virksomhederne, forklarer Christian Thygesen.
[caption id="attachment_95647" align="aligncenter" width="810"] Christian Thygesens charmeoffensiv har ifølge ham selv ikke noget med valgår og stemmejagt at gøre. Han genopstiller nemlig ikke som borgmesterkandidat ved KV17. Foto: Tine Sletting[/caption]
Et andet eksperiment i tættere på-strategien gik ud på, at kommunens borgerservice lånte et ledigt hjørne i Brugsen i Ferritslev, hvor de én gang om ugen flyttede borgerservicen ud. Ifølge Christian Thygesen er reparationen af relationen mellem borger og kommune nødvendig på grund af kommunalreformen.
- Der har været et utroligt stort fokus på at professio-nalisere kommunerne. Vi skulle kunne løse flere og mere komplekse opgaver. Det kan vi også, men evalueringerne af kommunalreformen viser også, at vi i borgernes be-vidst--hed er kommet meget længere væk.
- Vi ønsker ikke at være så langt fra borgerne. Vi mister vores legitimitet over for borgerne, hvis de opfatter os som langt væk, siger Christian Thygesen.
[caption id="attachment_95642" align="aligncenter" width="810"] ”Det svarer vist til 1. klasse eller nærmere 0. klasse,” griner en deltager på Ældre Sagens IT-kursus for begyndere, hvor første lektion er oplæring i tænd-sluk-knappen. Holdene er altid fyldt. Måske på grund af undervisningen. Eller på grund af hyggen. Foto: Tine Sletting[/caption]
Mosaik af indtryk
Formiddagen levner ikke mange øjeblikke til taleskrivning og besvarelse af borgerhenvendelser for Christian Thygesen. Men de uformelle samtaler med borgere er også den vigtigste grund til, at han siden 1. marts 2017 tre dage om ugen har byttet sit kontor ud med arbejdspladser i kommunen.
I går var kontoret en juletræsplantage i Bøjden, og før det har en produktionsskole lagt lokaler til. Lige nu ligger der en bunke med 25 invitationer fra virksomheder, der gerne vil lægge kontor til et borgmesterbesøg. Forsøget er stadig for nyt til, at Christian Thygesen kan pege på konkret udbytte af virksomhedsbesøgene.
- Den viden, du har som politiker, er typisk en mosaik. Det er svært at pege på ét stykke information, der har givet anledning til at tage en bestemt beslutning. Sådan er det jo ikke. Det er mange forskellige indtryk, der præger én til at danne sine holdninger både politisk eller administrativt, siger Christian Thygesen, der lader andre drage nytte af hans benarbejde med at bringe kommunen, borgere og virksomheder tættere sammen. Han stiller nemlig ikke op som borgmesterkandidat til efteråret.
Blå bog
Christian Thygesen
- 48 år
- Borgmester i Faaborg-Midtfyn Kommune siden 1. januar 2014
- Uddannet cand. merc. fra Handelshøjskolen i Aarhus
- Genopstiller ikke ved KV17
To mænd med en mission: En borgmester (th), der vil have lidt af kommunens jord på læderskoene og den lokale ildsjæl Bjarne Dyrehauge (tv), der vil indprente sin by i borgmesterens hukommelse som en positiv og handlekraftig landsby. Foto: Tine Sletting
[wpv-view name="artiklens-kategorier"]
[wpv-view name="sidebar-samme-artikelserie"]
[social_warfare]
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.