Aftale gør klimaplanernes fremtid usikker

Regeringen og KL valgte at indgå en aftale om klimatilpasningsplaner i stedet for at komme med et lovforslag. Ordfører mener ikke, det er forpligtende nok

KLIMATILPASNING

Af Thea Storm Pedersen | [email protected]

Først troede alle, at klimatilpasningsplanerne skulle ende som lov. I stedet blev de til en aftale mellem KL og regeringen, og det bekymrer klimaordfører Per Clausen (EL).

- Det giver en mindre forpligtelse, end hvis man havde en lovgivning. Og vi har jo ikke erfaringer med, at det bliver udført fuldt og helt, hver gang vi aftaler noget med KL, siger han til dk-teknik.

Han har derfor spurgt miljøminister Ida Auken (SF) om, hvorfor den bebudede lov i stedet endte som en aftale.

I et skriftligt svar til Folketingets miljøudvalg skriver ministeren, at det intet sted i regeringsgrundlaget er skrevet, at kommunernes handlingsplaner skal sikres gennem lovgivning, men alene at regeringen vil sikre, at kommunerne laver klimatilpasningsplaner inden for de første to år af regeringsperioden, og:

- Regeringen lægger selvfølgelig til grund, at de aftaler, regeringen indgår, også bliver gennemført. Det er en bærende præmis for regeringens samarbejde med kommunerne, skriver Ida Auken. 

Undgå initiativer
På trods af miljøministerens svar vil Per Clausen ikke udelukke, at baggrunden for, at regeringen og KL har valgt at indgå en aftalen, er, at klimatilpasningen på den måde bliver mindre gensidigt forpligtigende og at det derved vil blive lettere at undgå at tage de nødvendige initiativer.

- Hvis det får den konsekvens, er det rigtig ærgerligt, for det her er en fantastisk vigtigt opgave. Derfor vil vi gerne være fuldstændigt sikre på, at der bliver fulgt op på tingene, siger Per Clausen, som understreger at han ser de kommunale klimatilpasningsplaner som helt afgørende for den grønne omstilling af Danmark. 

Da dk-teknik i oktober skrev om forsinkelsen af rammerne for klimaplanerne bekræftede både KL og Miljøministeriet, at de satsede på at nå at fremsætte et lovforslag inden udgangen af 2012. Men i den forløbne måned er loven blevet til en aftale. Efterfølgende har KL også været ude og efterlyser mulighed for, at kommunerne også skal kunne lave klimatilpasningstiltag, som ligger over jorden. Det endte nemlig ikke som en del af aftalen om kommunernes klimatilpasningsplaner.  

Klima

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet