29. februar - en skidt dag til en generalforsamling
29. februar - en skidt dag til en generalforsamling
Den 29. februar optræder som bekendt kun hvert fjerde år, men selv det kan være for tit. Eksempelvis kunne Venstre i Stevns nok godt have undværet den dato, sidst der var skudår. Det var i 2012, og netop den 29. februar holdt partiet sin lokale generalforsamling, hvor en ny borgmesterkandidat skulle vælges efter Poul Arne Nielsen, der havde haft tjansen først i Vallø Kommune fra 1994 og derefter siden 2007 i den sammenlagte Stevns Kommune.
Det er altid dejligt med kampvalg, for så har medlemmerne nogle at vælge imellem, og både medlemmerne og den kandidat, der ender med at blive valgt, kan være sikker på at opbakningen er til stede. Ideelt set. I tilfældet Venstre i Stevns 2012 forløb kampvalget som et udskilningsløb over tre runder, og da de to første kandidater var valgt fra en ad gangen, stod den afgørende afstemning mellem Mogens Haugaard Nielsen og Bjarne Østergaard Rasmussen. Mogens Haugaard Nielsen vandt overbevisende, og da han desuden også vandt overbevisende ved byrådsvalget halvandet år efter, var alle tilfredse.
Tilfredsheden i Venstres bestyrelse efter KV13 var dog så stor, at den måske var for stor. Den eftertanke havde ifølge Sjællandskes referat meldt sig her fire år efter, da Venstre i Stevns holdt sin 2016-generalforsamling - af alle dage netop den 29. februar. Igen.
Måske var tilfredsheden for stor, måske hvilede man for meget på laurbærrene, og måske var man også lidt for forvænt efter mange år med en dreven borgmester, lød den fortsatte selvkritik fra vælgerforeningsformand Hans Peter Michaelsen på generalforsamlingen i sidste uge. For der gik kun et år i det nye byråd, før sprækkerne begyndte at vise sig, og inden der var gået to år, var Venstre splittet til roden og modkandidaten fra borgmesterkampvalget smidt ud af sit parti. Imod bestyrelsens enstemmige råd, men gennemtrumfet af et flertal i byrådsgruppen, som dagen efter eksklusionen blev yderligere decimeret, da endnu et byrådsmedlem meldte sig ud i vrede.
Årsagen til den langvarige misere gennem hele 2015 var på overfladen en sag om fredning af Stevns Klint. Naturfænomenet havde i årevis været et potentielt mål for en fredningssag, men efter at det blev udnævnt til UNESCO Verdensarv, smuldrede partiets hidtidige insisteren på, at man måtte kunne klare sig med frivillige aftaler med lodsejerne omkring Klinten, og den afgørende afstemning cementerede splittelsen.
Men det var kun på overfladen, de lokale V-problemer udsprang af fredningen. Den virkelige grund var en siden borgmestervalget fortløbende personstrid, som fredningssagen nu blot gav offentligt afløb. Balladen var ifølge formandsberetningen et selvstændigt punkt på næsten alle bestyrelsesmøder gennem hele 2015, og undervejs havde man endda indforskrevet støtte fra Venstres landsorganisation til en omgang gruppeterapi.
Alligevel endte det med et brag, ikke alene internt i partiet, men også i flertalsgruppen bag borgmesteren, som De Radikale forlod lige før jul som konsekvens af, at partiveteranen Jørgen Gregersen til sidst fik nok og lagde tyngden af hele sin 30-årige byrådserfaring i en anmeldelse til Arbejdstilsynet af dårligt psykisk arbejdsmiljø på rådhuset foranlediget af borgmesterens ageren. Den radikale aktion reducerede borgmesterflertallet fra 12-7 til det mindst mulige, 10-9, i det lille Stevns Byråd med blot 19 medlemmer.
Så kunne det næsten ikke blive værre, men det blev det så alligevel, da borgmester Mogens Haugaard Nielsen blev fjernet som kommunens officielle repræsentant i fredningssagen. Et enstemmigt byråd havde ikke tillid til, at han ville arbejde loyalt for det, som han selv - sammen med et stort mindretal - stemte imod, og for rigtig at træde i det er det nu i stedet den vragede og senere ekskluderede borgmestermodkandidat Bjarne Østergaard Rasmussen, der er kommunens officielle repræsentant i fredningssagen.
Der var kort sagt en del at tale om, da Venstre i Stevns igen i år havde valgt den 29. februar til sin generalforsamling. Som Dagbladet Stevns skrev dagen efter, blev særlig én bemærkning hængende i luften, nemlig et udfald fra den sidste borgmester i den gamle Stevns Kommune fra før kommunesammenlægningen, Lars P. Asserhøj, til de byrådsmedlemmer, som en tidligere taler havde kaldt ‘unge og uerfarne og ‘taget som gidsler i de sager, der har bragt postyr i gruppen’.
- I skal vide, det står stemplet i panden på jer - også til næste valg! sagde han. Måske er den 29. februar bare ikke verdens bedste dag til en generalforsamling.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.