Yngre Læger: Femårsregel vil få færre til at flytte

Nyuddannede læger har fremover fem år til at vælge speciale. Det vil få færre danske læger til at søge til udlandet.

Læger

Af Peter Christian Nielsen | [email protected]

En permanent ændring af den såkaldte fireårsregel har længe stået øverst på lægernes receptblok. Nu er Folketinget, regionerne og de lægelige organisationer nået frem til et kompromis, hvor de nyuddannede læger får et år ekstra til at vælge speciale.

Dermed vil lægerne have fem år til at vælge et speciale, mens der samtidig oprettes flere specialepladser rundt om i landet.

- Det har været en meget lang og sej proces at finde frem til noget der var rimeligt set med vores briller. De øvrige parter ville ikke afskaffe tidsbegrænsningen. Vi er ikke tilfredse, men under omstændigheder så er det her en spiselig løsning, hvor man også øger antallet af uddannelsesstillinger, siger Camilla Noelle Rathcke, formand for Yngre Læger, som repræsenterer 11.000 medlemmer af Lægeforeningen.

En femtedel er “reddet”

En arbejdsgruppen under Sundhedsministeriet har udformet kompromisset om den nye femårsregel. Gruppen skriver blandt andet i sin rapport om tidsbegrænsningen på specialer:

‘Det vides derfor ikke, hvor mange af dem der vil være berettigede til forlængelse af fireårsfristen p.g.a. barsel, ph.d.-forløb el.lign. Det betyder, at op til 20 pct. kan vise sig at falde for fristen, hvis de søger om et hoveduddannelsesforløb.’

Yngre Læger oplyste i efteråret 2013, at knap 500 danske læger var taget til Norge for at specialisere sig på grund af fireårsreglen, men den udvikling forventer Camilla Noelle Rathcke vil vende nu.

- Man vil fortsat kunne tage til udlandet, men jeg tror, at færre vil gøre det, fordi de fleste ser det som en stor beslutning at rykke hele familien til udlandet, siger hun.

Sundhedsstyrelsens Prognose- og Dimensioneringsudvalget skal bedømme hvor mange ekstra uddannelsespladser som oprettes på tværs af landet. Her vil der blive taget højde for lægemangel inden for bestemte speciale og desuden hvor mange læger, der står uden et speciale.

Arbejdsmarked

HR & uddannelse

Social & sundhed

Økonomi

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet