Vil du tage kartoflen, som hos dig står

Rødderne fra undergrunden forplanter sig langt op i det kommu nale Danmark. Sagt med andre ord: Kartoflen har sat sig på den lokalpolitiske dagsorden. Nu er det igen tid til gravende journalistik.

Bagsiden

Af Morten Okkels | [email protected]

”Det er jo en stor nationalspise. Så der skal vi gøre, hvad vi kan for at skabe noget opmærksomhed og få den ind på spisekortene igen!”

Jo, kartoflen har en høj stjerne hos borgmester Anker Boye (S). Som mangeårig formand for Danmarks Kartoffel Råd står Odenses bykonge i spidsen for events som DM i kartofler, der fandt sted tidligere i maj. Eller at ældre borgere i en lang række kommuner får gode kartofler og snapse på valdemarsdag 15. juni. 

”Det er da interessant, at sådan en lille event, der starter inde i Odense, har vokset sig til en kreds, hvor alle de relevante aktører sidder,” siger Anker Boye. 

Han er langtfra den eneste politiker med interesse for knoldens ve og vel. Mogens Gade (V) er borgmester i Jammerbugt, men fik pludselig også andre lokalt forankrede pligter at forholde sig til: 

”Jammerbugt ligger ved hav og fjord, men imellem de to ligger mosen. Jeg er skam  stolt over at være blevet ambassadør for vildmosekartoflen,” siger han. 

Det har været et officielt hverv siden 2008, hvor  MF og tidligere nordjysk regionsformand Orla Hav (S) fik tjansen. Ambassadørerne er i tjenesten i et år, og det indebærer ­både diplomatiske visitkort og hæders­tegnet ’Den Gyldne Kartoffelskræller’, fortæller Mogens Gade.

Dejlig er jorden

Det er nu ikke kun forankringen til et bestemt område, der gør kartoflen aktuel for politikerne, fortæller Gunner Andersen, der er formand for Kartoffelmuseet, der ligger i Otterup på Fyn. Det handler også om helt generelle ting:

”Politikere vil jo gerne virke jordnære, og der er kartoflen oplagt at fokusere på. En kartoffel er noget, folk nemt kan identificere sig med, modsat hvis man gik ind for at promovere portvin eller golf. Det er et spørgsmål om at tale til så mange som muligt,” siger Gunner Andersen.

Sådan kan hobby og arbejde altså mødes for en politiker. Men grundlæggende handler det om at kombinere en god sag med at have det sjovt undervejs. 

”Det her gør vi med et glimt i øjet,” understreger Anker Boye også. ”Kartoflen skal på dagsordenen. Men det er altså stadig med et glimt i øjet.”

Den politiske sovsekoger

Er man alligevel i tvivl om glimtet, kan Anker Boye også bekræfte, hvad man må kalde et ægteskabeligt samarbejde med endnu en kommunalpolitiker – en tidligere S-borgmester fra Fredericia med nært beslægtede interesser:

”Jeg blev jo kontaktet af formanden for Landsforeningen til Den Brune Sovs’ ­Bevarelse, Uffe Steiner. Vi holdt et par møder hos os og dem, og så sagde vi: Skal vi ikke prøve en vielse mellem kartoflen og den brune sovs!”

Det er så yndigt at følges ad. At elske og ære hinanden, indtil sovsen den skiller.

 

Andet

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet