”Vi skal både støtte taberne og vinderne”

Der er brug for en styrket indsats for at sikre landsbyernes overlevelse. Alt for mange er stavnsbundet i byer, der mister basale funktioner, og der er brug for klar kommunal prioritering, mener direktør i Dansk Byplanlaboratorium Ellen Højgaard Jensen.

 6 skarpe

Af Jonas Sloth Bach | [email protected]

Hvor stort er behovet for at gentænke landsbyerne i Danmark?

Der er et kæmpestort behov. Der er lavt sat mellem 60.000 og 100.000 tomme huse, og der kommer mange flere de næste år. Og vi har en funktionstømning af mange landsbyer: Skolen lukker og købmanden flytter. Det er en helt anden struktur, som vi skal se i øjnene og arbejde med fremover, så der er et virkelig stort behov for at gøre noget.

Hvorfor er udviklingen i landsbyerne problematisk?

Det største problem er, at der er nogle mennesker, som er stavnsbundet i en tilværelse, som ikke er særlig rar i øjeblikket her og nu. Mange ældre mennesker har fået meget langt til købmanden, deres sociale netværk forsvinder, og de har svært ved at transportere sig til nogle steder, hvor der sker noget. Og hvis de tænker, de gerne vil flytte til et sted, hvor der sker noget, så kan de ikke flytte, fordi de ikke kan få solgt deres bolig. Det synes jeg er det allerstørste problem.

Interesseret i et abonnement? – klik her

Log ind på Kommunen.dk
Glemt kodeord?

Land & by

Tilmeld dig Kommunen.dks nyhedsbrev

Cookie- og privatlivspolitik

Afmeld nyhedsbrevet

Pressenævnet
© Kommunen ApS 2017  |  CVR: 31 88 59 57