Illustration: Julie Asmussen
Illustration: Julie Asmussen

Vi satser blindt på innovation

Indsatsen for at skabe innovation styrkes i landets kommuner, men der mangler overblik over de gode ideer og beviser for, at indsatsen virker.

Nytænkning

Af Jonas Sloth Bach | [email protected]

Kommuner over hele landet satser på innovation som løsningen på trængte budgetter og økonomiske fremskrivninger, der viser, at der bliver brug for flere penge til at løse de samme opgaver i fremtiden. I 85 procent af de danske kommuner er innovationsindsatsen vokset, viser en rundspørge, som Kommunen har lavet. Samtidig svarer knap hver anden kommune i rundspørgen, at der med det seneste budget er sat flere penge af til innovation end tidligere.

Men der mangler både overblik over gode eksempler og beviser for, at innovationsindsatsen virker.

Intet innovationsoverblik

Den måske største forhindring for mere innovation i det offentlige er ikke manglende mod, men manglen på gode eksempler. Det mener Pia Gjellerup, der er leder af Center for Offentlig Innovation, som er sat i verden for at samle innovationserfaringer og udbrede kendskabet til de bedste ideer på tværs af kommuner og andre offentlige aktører. Og der mangler viden, erkender centerleder Pia Gjellerup.

- Der er ikke noget overblik over eller en egentlig kortlægning af innovationstiltag i det offentlige. Der er ingen innovationsstatistik og intet overblik over samarbejder og projekter. Vi ved faktisk fantastisk lidt om offentlig innovation, siger hun. Derfor bliver den største opgave i de kommende år at sprede de gode tiltag, som allerede sker rundtom i kommunerne.

- Det er vanvittig vigtigt at få mere viden, som Pia Gjellerup udtrykker det.

Samtidig mangler der forskning, som beviser, at innovationstiltag rent faktisk sætter kommunerne i stand til at løse velfærdsopgaverne bedre og mere effektivt. Det fortæller professor ved Roskilde Universitet Jakob Torfing. Han mener dog, at en lang række gode eksempler viser, at potentialet er stort, og mener, kommunerne bør være endnu mere ambitiøse.

- Vi er blevet vænnet til at fokusere på, om vi præsterer og leverer varen. Det bliver meget bagudskuende, men hvis vi skal lave innovation, skal vi tænke fremad og på, hvordan vi skaber det anderledes mulige, som vi måske ikke engang helt fornemmer, men som vi får brug for i fremtiden, siger Jakob Torfing. :

Social & sundhed

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet