”Vi er stærkest, når vi alle står sammen”

Det danske demokrati er sundt og stærkt, mener formand for Socialdemokraterne Helle Thorning-Schmidt. Hun tænder dog to advarselslamper for demokratiet.

Folkemødet 2011

Af Sine Riis Lund | [email protected]

Vi har en god og levende debat. Vores foreningsliv er stærkt. Grundlæggende er hele det danske demokrati sundt og stærkt, slår formand for Socialdemokraterne Helle Thorning-Schmidt fast. Hun aner dog faresignaler.

”Jeg vil gerne tænde to advarselslamper. For det første gør det et dybt indtryk, når vi hører, at op mod en fjerdedel af de svenske unge reelt er ­ligeglade med deres stemme. Jeg hverken tror eller håber, at det er sådan i Danmark. Men vi kan se, at de unge har en lidt lavere stemmefrekvens end resten af befolkningen,” siger Helle Thorning-Schmidt.

Hun mener, at en del af svaret formentligt skal findes i, at forståelsen for at deltage i demokratiet har det med at stige med alderen. Helle Thorning-Schmidt afviser heller ikke, at samme tendens gjorde sig gældende i hendes unge dage.

”Men vi skal være opmærksomme på, om de unge bruger deres stemmeret. Og om de føler, at de har en stemme i demokratiet.”

Vi står fast

Helle Thorning-Schmidt peger desuden på truslen fra parallelle samfund og små, men ekstreme kredse som det andet faresignal.

”Vi skal ikke bøje os en tomme i forsvaret for vores frihedsrettigheder, vores ytringsfrihed og ligestillingen mellem mænd og kvinder. Heldigvis er støtten til demokratiet i Danmark så dybt rodfæstet, at den ikke kan rystes.”

Hun ser Grundloven som en grundpille, der skaber en stærk ramme for demokratiet. Men det skal bruges af danskerne, og det er vi slet ikke så dårlige til. Særligt peger Helle Thorning-Schmidt på de mange frivillige. De giver ilt til demokratiet. 

Den danske debat lever også i bedste velgående. Helle Thorning-Schmidt savner dog større samarbejde på tværs af partifarver, efter de politiske klinger er krydset.

”Uden det samarbejdende folkestyre mister Danmark evnen til at skabe brede politiske aftaler. Og brede politiske aftaler er det, som giver et lille land som Danmark evnen til at træffe langsigtede og bæredygtige aftaler,” siger hun.

Større åbenhed

Helle Thorning-Schmidt vil arbejde for brede aftaler, hvis hun kommer til at stå i spidsten for Danmark efter det næste valg. Årsagen er klar.

”Danmark er et lille land, og vi er  stærkest, når vi står sammen.”

Hun vil desuden styrke mindretallets muligheder for at kontrollere regeringen. For eksempel skal det være muligt for mindst to femtedele af Folketingets medlemmer at iværksætte uvildige undersøgelse af beslutninger, som mistænkes for at være truffet under groft uansvarlige omstændigheder.

Man kan høre mere om Helle Thorning-Schmidts visioner for Danmark torsdag 16. juni klokken 15.15, når hun træder op på Danchells Talerstol. :

Andet

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet