”Vi er meget tilbageholdende”

Kommunekredit har formidlet lån i schweizerfranc til 33 kommuner. Nu slår de bremsen i, men vil yde nye lån, hvis de bliver bedt om det, siger seniorrådgiver Morten Dresling fra Kommunekredit.

Interview

Af Redaktionen | [email protected]

Morten Dresling, har det været en god ide for kommunerne at tage de her lån?
Vores overbevisning er, at det har været en god ide. De har sparet en hel del i rentebetalingerne i forhold til, hvis de havde taget et nøjagtig tilsvarende lån i danske kroner.

Og sparet nok til, at det ikke bliver ædt op af kurstabet?
Det afhænger af, hvornår de har optaget det, til hvilken kurs, og hvor lang tid lånet har løbet. Det er klart, at man ikke har haft så stor en rentebesparelse på et lån, der er optaget for et år siden. Og i den periode er valutakursen steget ganske meget. Har man haft et lån i længere tid – for eksempel ti år – så har rentebesparelsen været noget større.

Hvad er så jeres råd til kommuner, der spørger jer i dag?
Lige nu synes vi, markedet er for usikkert. Den fremtidige udvikling for schweizerfrancen er svær at forudsige på nuværende tidspunkt. Derfor er vi meget tilbageholdende.

Har I overvejet at pille det her produkt af hylden, fordi I ikke synes, det er forsvarligt lige nu?
Det er jo drevet af efterspørgsel. Så når der kommer nogen og spørger om det, vil vi tage en diskussion om det. Vi kan jo ikke nægte at gøre det, for så vil de jo bare gå et andet sted hen. Så er det bedre at indlede en dialog, hvor vi fortæller dem, hvad vi synes. Så er det i sidste ende kommunen selv, der tager beslutningen.

Så hvis kommunerne kommer og siger, at de gerne vil låne japanske yen eller tjekkiske kroner, så vil I også gøre det?
Vi ville i første omgang tage en snak med dem om, hvor de havde fået den ide fra, og hvad de forventede af det. For når man kommer med spørgsmål om lidt mere eksotiske ting, så har de en holdning til det selv. Der vil vi gerne tage en diskussion med dem og være lidt djævlens advokat. Men de kan jo godt komme og sige, at det vil de alligevel, for det har kommunalbestyrelsen besluttet. Og så kan vi jo ikke sige, at det vil vi ikke.

Så I føler  jer forpligtet til at levere det?
Ja, hvis de insisterer på det. Men allerførst tager vi en snak med dem. Det er vigtigt for os, at kommunerne får de bedste lån til de billigste priser. Det er sådan set vores formål. Vi kan jo ikke gå ud og låne ud til andre i henhold til vores vedtægter. Vi har en begrænset kundekreds.

Betyder jeres særstilling i forhold til kommunerne, at jeres rådgivning vil være væsentligt forskellig fra den rådgivning, de vil få i et kommercielt pengeinstitut?
Vi har jo ikke nogen aktionærer, vi skal betale udbytte til. Det kan godt være, det vil være anderledes herfra.

Økonomi

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet