Vi er i gang med et paradigmeskifte i energisystemet

Årets succes på energiområdet er utvivlsomt forårets energiaftale, mens årets bommert var den langsomme reaktionstid på støttesatserne til solceller, mener formanden for Folketingets klima-, energi- og bygningsudvalg

VEDVARENDE ENERGI

Af Thea Storm Pedersen | [email protected]

Steen Gade (SF), formand for Folketingets klima-, energi- og bygningsudvalg, har evalueret 2012 i energiens tegn for dk-teknik. 

Årets succes er den samlede energiaftale. Den er noget af det mest ambitiøse, der er lavet - ikke bare i Danmark, men i verden i 2012.
Da jeg var i Doha til klimakonference, var det tydeligt, at energiaftalen har et ambitiponsniveau som gør, at man internationalt lægger mærke til den. Specielt bliver der lagt mærke til vores beslutning om at have 50 pct. vind i 2020 – og det er også det, jeg er mest stolt af og synes er mest vigtigt i forhold til fremtiden. Det er vinden, der driver opmærksomheden. At gå til 50 pct. med en så fleksibel produktion som vind, det ændrer hele energisystemet.
Det er simpelthen et paradigmeskifte, et helt andet energisystem, som er fleksibelt og decentralt osv., som er under opbygning.  

Årets overraskelse var - hvis det godt må være en positiv overraskelse - at vi fik Dansk Industri så markant positivt til at arbejde for regeringens oplæg.

Årets bommert var, at vi ikke i tide fik reageret på, at halveringen af prisen førte til, at vi skulle justere støttesatserne for solceller.

Årets kovending var, at Lars Løkkes første meldinger omkring jul sidste år var ekstremt negative. Det tegnede til, at Venstre ikke ville være med, men heldigvis fik Venstres bagland - især mange af borgmestrene  i Jylland - det vendt. Det er årets kovending, når du spørger mig.

Det, jeg er mest stolt af at have udrettet i 2012, er at vedtage første fase med 50 pct. vind som er starten på et paradigmeskifte i hele energisystemet.

I 2013 er det mit vigtigste mål, at få sat gang i kystmølleudbygningen og finde de sidste procenter, som vi mangler for at nå op på 40 pct. i CO2-reduktionen i 2020.


På fredag kan du her på dk-teknik læse resten af energiordførernes vurderinger af 2012.

 

 

Andet

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet