Som ny kommunalordfører vil Rune Lund tage kampen op i diskussionen om, hvorvidt vi har råd til velfærd.
Foto: Miriam Dalsgaard / Polfoto
Som ny kommunalordfører vil Rune Lund tage kampen op i diskussionen om, hvorvidt vi har råd til velfærd. Foto: Miriam Dalsgaard / Polfoto

”Vi arbejder for et værn mod nedskæringer”

Når det kommunale selvstyre ikke har styrken til at undgå velfærdsnedskæringer, så må Enhedslisten bruge sin indflyd­else, siger Rune Lund. Derfor arbejder partiet fortsat for ældre­rettig­heder og minimumsnormeringer, selvom borgmestrene ofte er imod det.

Ny kommunalordfører: Rune Lund

Af Morten Munkholm | [email protected]

Mindst to gange i bad om ugen og rengøring mindst en gang hver anden uge. Enhedslistens ældrerettigheder fik i 2013 de kommunale debatbølger til at gå højt og finanslovsforhandlingerne til at kollapse.

FOA var for, mens store dele af KL var imod. Og det var en svær diskussion, mener Rune Lund. For umiddelbart er Enhedslisten stærk tilhænger af decentral styring - omvendt er det kommunale selvstyre for ham at se de facto blevet afskaffet af de andre partier i Folketinget.

- Spørgsmålet er, om vi skal stå som det sidste parti og kæmpe imod - og dermed samtidig forhindre, at vi får gennemført konkret politik, som skaber velfærdsforbedringer. Det er et reelt dilemma for os. Og vi kan bare se, at det kommunale selvstyre i dag ligger underdrejet i så snævre rammer, at vi bliver nødt til at agere på en mere centralistisk facon, siger kommunalordføreren, som samtidig kalder kommunerne en drifts- og implementeringsorganisation snarere end et politisk magtorgan i dagens Danmark.

- Puljer er for os ikke et optimalt våben, for det er administrativt tungt. Men det er noget, vi har brugt som et værn mod nedskæringerne. Det var et forsøg. Det kan godt være, det var et desperat forsøg. Men vi måtte gribe fat i de håndtag, vi kunne nå, forklarer han.

Kommunal regnedreng

Siden Rune Lund sidst var folkevalgt på Christiansborg, har han selv draget en lang række erfaringer i det kommunale, hvor han har været ansat som ‘regnedreng’ i Gladsaxe Kommune.

- Jeg kender alle diskussionerne, og jeg kender dem endda ned i detaljen. Det kan jeg jo bruge politisk nu, siger han og påpeger, at han også har været med til at finde besparelser i kommunen. Men at det bestemt ikke foregik som i økonomiforhandlingerne, hvor Venstre fra start kræver én procent om året.

- Når jeg blev sendt ud for at finde effektiviseringer blandt de kommunalt ansatte, så var det altid en væsentlig motivation for dem, at de kunne se pengene blive brugt et andet sted i kommunen. Den motivation er altså væsentlig mindre, når pengene i stedet skal afleveres centralt til Løkke, siger Rune Lund.

Alliancespil

Enhedslisten står efter valget uden de afgørende mandater, og det kan hurtigt placere dem ude på sidelinjen af dansk politik. Omvendt ser de masser af muligheder for det modsatte ved at forholde sig pragmatisk til ‘det alternative velfærdsflertal’.

- Løkke har kun ét mandats flertal i Folketinget. Vi skal bare vippe én - så vipper det hele. Og på velfærdsdagsordenen har DF og Socialdemokraterne lovet vælgerne en realvækst i den offentlige sektor, siger kommunalordføreren og understreger, at Enhedslisten gerne indgår alliancer med politiske modstandere om enkeltsager.

Det gælder for eksempel med Liberal Alliance, når det handler om mere åbenhed i det offentlige, og med Dansk Folkeparti, når det gælder salget af DONG-aktier.

- Vi vil pleje tæt kontakt til alle partier, som kunne danne et alternativt flertal med os, fra sag til sag, fastslår Rune Lund.

 

Blå bog

Rune Lund

  • Uddannet cand.scient.pol i 2007 og har siden arbejdet som økonomisk konsulent i Gladsaxe Kommunes social- og sundhedsforvaltning fra 2009 til 2011 og igen fra 2013 til i år.
  • Valgt til Folketinget fra 2005 til 2007, hvor han var udenrigsordfører, forsvarsordfører, trafikordfører og gruppeformand. I dag skal han være skatteordfører, kommunalordfører og it-ordfører.
  • 38 år og valgt med 530 personlige stemmer på Fyn, hvor han fik gavn af, at Pernille Skipper fik næstflest personlige stemmer i kredsen med 11.120.

Demokrati

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet