Vestager: Frikommuner bliver næsten ikke forsinkede

Der er ingen plads til vækst i kommunerne. Til gengæld er frikommuneforsøget stadig på vej, garanterede indenrigsminister Margrethe Vestager (R) i Folketinget.

Spørgetid

Af Morten Uhrenholdt | [email protected]

Økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) var under beskydning fra Venstre og Dansk Folkeparti under Folketingets spørgetid onsdag. Ministeren skulle svare på en række spørgsmål, herunder et fra Venstres ­Jacob Jensen:

”Hvilken forskel i serviceniveau i kommunerne vurderer ministeren, at det kan få, når regeringen viderefører nulvækst i kommunernes økonomi i 2012 i forhold til det af S-SF afgivne løfte i ’Fair Løsning’ om en økonomisk vækst på 1,4 pct.?”

Ministeren slog først og fremmest fast, at den økonomiske situation ikke levner plads til en vækst i kommunernes økonomi. Men hun mener, at kommunerne arbejder ihærdigt på at finde måder at løse opgaverne på under de gældende økonomiske vilkår.

”Kommunerne har nu færdiggjort næste års budgetter, og det er gjort under stor ansvarlighed. Og det vil jeg godt udtrykke stor anerkendelse for. Regeringen vil i de kommende år arbejde på at få skabt et lidt større råderum ved gennemførelse af reformer,” sagde Margrethe Vest­ager.

Andre måder

Jacob Jensen citerede flere gange blandt andre Helle Thorning Schmidt for - før valget - at sige, at kommunernes 0-vækst skal erstattes af en beskeden vækst. Og han ville vide, om ministeren er enig i det.

”Så længe den økonomiske krise ikke er løst, er der ikke plads til en vækst. Men jeg tror, der er mange andre måder at bedre kommunernes betingelser på. Regeringen arbejder blandt andet på at lave flerårige aftaler med kommunerne om økonomien, og det tror jeg kan løse en del,” sagde Vestager.

Dansk Folkepartis Kristian Thulesen Dahl havde stillet et spørgsmål om frikommuneforsøget:

”Vil ministeren garantere, at der ikke lægges hindringer i vejen for forsøget med frikommuner, herunder redegøre for, hvorfor regeringen har udskudt forsøget med et halvt år?”

Positiv interesse

Margrethe Vestager er stor tilhænger af forsøget, og hun indledte sit svar med at sige til Thulesen Dahl:

”Jeg oplever spørgsmålet som udtryk for stor positiv interesse for det. Og jeg kan sige, at forsøget ikke er forsinket. Væsentlige dele kan gennemføres fra årsskiftet. Og jeg mener, at det er vigtigt, at kommuner får mulighed for at afprøve friheden uden sværende bånd.”

Det svar var Kristian Thulesen Dahl ikke tilfreds med. 

”De ni kommuner, der er udvalgt til frikommuneforsøget, har lagt stor energi og entusiasme i at gå ind i forsøget. Og så udskyder ministeren loven et halvt år. Hvorfor er det nødvendigt. Det er dybt frustrerende for dem,” sagde DF’eren. 

”Kommunerne har virkelig set frem til det her. Det virker mærkværdigt, at ministeren bruger valget som undskyldning for at udsætte loven,” mente Thulesen Dahl.

”Hvis virkeligheden havde været, at der lå et færdigt lovforslag på mit skrivebord, den første dag jeg trådte ind ad døren til ministeriet, så var det en anden sag. Men sådan er virkeligheden ikke. Når nu der ikke lå noget færdigt, så bliver vi nødt til at bruge lidt tid på at lave et ordentligt, gennemarbejdet lovforslag,” svarede ministeren.

Økonomi

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet