Billede

Verdens første klimacenter ligger i Lemvig

Det nye nationale Klimatorium i Lemvig er historien om en lille kommune, som vil gøre lokale klimaløsninger til en brugbar kur mod verdens klimakoks.

klimatorium

Af Ritzau | [email protected]

Verdens første klimacenter ligger næsten helt ude i vandet på kanten af havnen i Lemvig. Det ser måske perifert ud fra de store byer. Men det nye Klimatorium har ambition om at være en national hjørnesten i en global omstilling, der skal vende klimaproblemerne til en vindersag. Stedet åbnes officielt 9. december.

Placeringen i Lemvig udspringer netop af, at byens lange og trange historie med oversvømmelser, som kun blev værre i takt med voksende klimaforandringer.

Men så byggede de en 350 meter lang snoet mur mur langs havnen. Den dæmmer nu både effektivt op for ekstremt højvande og har samtidig skabt nye opholdsmuligheder for borgere og turister.

- Så var vi i gang. Men vi ville videre, siger Lars Nørgård Holmgaard.

Han er idémanden bag Klimatorium og direktør for forsyningsselskabet Lemvig Vand, som også var det første sted i verden, som seperatkloakerede hele kommunen, så spildevand og regnvand løber i hver sine rør.

-Vi vil vende klimaudfordringerne til noget positivt. Som kan skabe arbejdspladser og løsninger i Lemvig, som kan bruges ud over hele verden. Alt for megen viden ender i universiteternes kældre. Kan vi koble den viden med det private erhvervsliv og behovet for klima- og vandløsninger, så kan vi lave noget fantastisk, siger han.

Millionbesparelse

Et godt eksempel: I en lille kommune som Lemvig med 20.000 borgere truede et brud på en hovedledning med en regning på 3,2 mio. kr.

Men kommunens pionerbrug af reflektorer til satellitmålinger, som staten ikke havde haft penge til at gennemføre, betød, at det var let at finde bruddet. Så i stedet endte det med en regning på kun 10.000 kroner.

  Projektet opstod i konsekvens af, at ingen sørger for, at klimatilpasningerne sker helhredsorienteret. Oftest sker det lokalt og uden det nødvendige samarbejde med nabokommunerne

Klimatorium er en del af Coast to Coast Climate Challenge. Det er et klimatilpasningsprojekt under ledelse af Region Midtjylland med 52 millioner i EU-støtte, og som består af et samarbejde på tværs af sektorer og 30 partnere og kommuner.

- Projektet opstod i konsekvens af, at ingen sørger for, at klimatilpasningerne sker helhredsorienteret. Oftest sker det lokalt og uden det nødvendige samarbejde med nabokommunerne, siger Dorthe Selmer, der er sekretariatschef for Coast to Coast Climate Change.

Projektfyrtårne efter EU-penge løber ud

Projektet har fået 52 millioner fra EU frem til 2022. Derefter skal det arkitekttegnede Klimatorium sammen med formidlingscentret AquaGlobe i Skanderbrog fortsætte som de to fyrtårne, som driver projektet videre, når EU-pengene løber ud.


- Danmark har allerede rigtig mange gode eksempler på, hvordan vi kan planlægge vores byer og natur, så det sikrer os mod vandet, som klimaforandringerne fører med sig.

- Regioner og kommuner har engageret sig i det, og vi har mange firmaer med erfaring i at klimatilpasse og udføre gode løsninger, siger Dorthe Selmer.

- Coast to Coast Climate Challenge er et af de største projekter i verden på klimatilpasning. Ingen andre arbejder så meget på tværs af alle sektorer, som vi gør her, siger direktør Lars Nørgård Holmgaard.

Klimatoriet har allerede fået international opmærksomhed, og New Zealand er i gang med at kopiere projektet.

  Vi har i Danmark nogle frontløberteknologier med potentiale til at gøre området til et dansk eksporteventyr som det, vi kender på grøn energi. På en række områder er vi langt foran andre.

Hos Dansk Industri glæder faglig leder for vand Svend-Erik Jepsen sig over potentialet.

- Vi ser store muligheder for dansk vand- og klimatilpasningsteknologi internationalt, siger han.

- Vi har i Danmark nogle frontløberteknologier med potentiale til at gøre området til et dansk eksporteventyr som det, vi kender på grøn energi. På en række områder er vi langt foran andre.

- Vi forstår at koble vand og klimatilpasning til nye innovative løsninger. Som når vi har vandtab i vores drikkevandsledninger på 6-7 procent, mens de nogle steder i Sydeuropa mister 40-50 procent, siger han.

Danmark vil indtage verden med vandteknologi

  • Det nye Klimatorium i Lemvig er en af byggestenene til at gøre Danmark til verdensførende i intelligente, bæredygtige og effektive vandløsninger.
  • Cirka 350 virksomheder i Danmark arbejder med dansk vandteknologi, og branchen beskæftiger cirka 18.000 mennesker.
  • Vandteknologi-branchen eksporterede for 16,8 milliarder kroner i 2015 og med en eksportvækst tre gange højere end eksporten generelt.
  • Vandteknologi er blandt andet pumper, ventiler og filtre. Det er den teknologi, der får grundvandet til at flyde, og som renser vores spildevand.
  • Det er den teknologi, som anvendes i store klimatilpasningsprojekter på tværs af landet, der skal sikre Danmarks tilpasning til mere ekstremt vejr.
  • Branchen har vedtaget en Vandvision 2025 med sigtet, at Danmark i 2025 skal være førende i vandløsninger.
  • Målet er blandt andet at fordoble eksporten af vandteknologi inden 2025 og skabe op mod 4000 danske arbejdspladser i branchen.


Kilde: Miljøstyrelsen.


 

 

 

 

Energi & forsyning

Innovation

Klima

Land & by

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet