Vent ikke på invitationen

Kvinder i dag skal aktivt slå til, når muligheden for en god stilling byder sig. Alt for mange venter – til tider forgæves – på en opfordring til at søge. 

Tema: Lederuddannelse

Af Lærke Cecilie Lindegård | [email protected]

Kommunaldirektøren i Lemvig Kommune, Birgit Fogh Rasmussen, har solid erfaring med at søge højtplacerede jobs – og ikke mindst turde forlade dem igen, når de ikke har været sagen. Hun ønsker på sit køns vegne, at flere samler mod til at gå målrettet efter topstillingerne:

”Det er ærgerligt, at mange kvinder i det offentlige forventer, at de først skal opfordres til at søge lederstillinger, for faktum er, at de bliver overhalet af folk, der kommer udefra, for eksempel fra andre kommuner,” siger Birgit Fogh Rasmussen. Hun råder til, at kvinder tydeligt viser deres lyst til en ledelsespost: 

”Det betyder blandt andet, at man ikke kigger på uret klokken 16 og skynder sig hjem,” siger Birgit Fogh Rasmussen. Selv har hun aldrig gået og ventet på en invitation:  

”Min vej er ret utraditionel, fordi jeg ikke havde noget netværk i Danmark, men var heldig, at man på det tidspunkt var visionær i Frederikshavn Kommune og turde ansætte en uden kommunal erfaring.”

Birgit Fogh Rasmussen startede sin karriere med et spritnyt uddannelsesbevis i hånden som cand.scient.pol. i FN, hvor hun i 12 år arbejdede sig op på en post som vicedirektør i FN’s udviklingsprogram. Men efter et langt rakkerliv og mødet med en italiensk boss – en ægte mandschauvinist – valgte hun at drage hjem fra Georgien og gik da fluks efter en topstilling som centralforvaltningschef i Frederikshavn Kommune, hvor hun samtidig fungerede som stedfortræder for kommunaldirektøren. Hun peger på, at de hjemmevante rammer bliver en hæmsko og grunden til, at mange kvinder ikke kommer til tops:

”Det handler om at turde søge væk og bryde med tryghedsrammen.” 

Lige ansættelsesudvalg

I dag arbejder Birgit Fogh Rasmussen som kommunaldirektør i Lemvig Kommune, hvor hun har været siden 2003. Hun har tidligere været kommunaldirektør i både Rønne Kommune – under sammenlægningen, der her allerede skete i 2003 – og i den tidligere Løkken-Vrå Kommune. Selv efter mange år på topstillinger har Birgit Fogh Rasmussen aldrig oplevet det som et problem at være kvinde i et mandsdomineret erhverv, men hun mener, at ansættelsesudvalgene i kommunerne skal være opmærksomme på en mere ligelig fordeling mellem mænd og kvinder:

”Det er svært at bryde med rip-rap-rup-effekten, men en start kan blandt andet være sammensætningen i ansættelsesudvalgene,” siger Birgit Fogh Rasmussen:

”Problemet med de kønsskæve stillinger i dag er, at mange dygtige kvinder ikke har fået muligheden, mens mange middelmådige mænd har fået den.”

HR & uddannelse

Organisation & ledelse

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet