Vandplansaktører skal op af skyttegravene

Vandplanerne er til debat netop nu. I dag vil det 24-timer lange møde munde ud i 10 idéer til gavn for natur og dyreliv

MILJØ

Af Thea Storm Pedersen | [email protected]

Grønne organisationer, landbrugsorganisationer, vandværksfolk og eksperter har siden igår været samlet på Lykkesholm Slot på Fyn. Her skal de på et døgn finde frem til 10 nye måder at nå en bedre vandkvalitet til gavn for natur og dyreliv.

Mens de nuværende vandplaner har ført til en stillingskrig mellem grønne organisationer og landbruget, er det miljøminister Ida Aukens (SF) håb, at interessenterne på området nu kan samles om at finde fælles løsninger.

- Jeg vil gerne have interessenterne op af skyttegravene. På mødet skal vi sammen finde frem til nye veje at mindske forureningen på. Veje, som også er økonomisk farbare, siger miljøministeren.

Bedre proces
Som det er nu, er linjerne trukket hårdt op: Landbruget mener, at konsekvensen af vandplanerne er, at hele Danmark vil forsumpe, mens de grønne organisationer omvendt beskylder vandplanerne for ikke at være ambitiøse nok.

Michael Leth Jess er vicedirektør i Danmarks Naturfredningsforening, og han er ikke i tvivl om, hvorfor mødet er vigtigt.

- Først og fremmest håber jeg på, at vi kan blive enige om at køre en bedre proces end den, der har kørt med den første generation af vandplanerne. Jeg glæder mig til, at alle de her parter nu er samlet. Det synes jeg er rigtig, rigtig fornuftigt, siger Michael Leth Jess.

En ærlig sag
For Danmarks Naturfredningsforening handler det især om at få åbnet op for en ærlig dialog mellem parterne og nå til enighed om at anerkende udfordringen. Michael Leth Jess mener, at det hidtil har været et problem, at analyserne blev justeret, så det passede med det beløb, man havde råd til at lægge i.

–Den praksis vil vi gerne have at man går væk fra. Jeg synes, at det er en ærlig sag at sige, at der er behov for at fjerne 30.000 ton kvælstof fra miljøet, men vi har kun råd til de 10.000. Vi vil selvfølgelig synes, at det er utilfredsstillende på en eller anden måde, men det er mere ærligt end at sige: 'Hov, der er sørme kun behov for 10.000 - og det er pudsigt nok så også lige netop det, vi har råd til'. Den tilgang holder jo ikke, siger han.

Også miljøministeren har et klart mål med at samle aktørerne på området og åbne op for en dialog.

- Jeg er helt åben over for, hvilke virkemidler der tages i brug i 2. generationsvandplanerne. De skal bare virke. De skal gøre vandet renere og leve op til miljømålene, men uden at vælte flere omkostninger over på skatteborgerne.

Teknik & miljø

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet