Henrik Rasmussen er glad for motion. Her på sin mountainbike i skoven. “Jeg cykler kun om sommeren. Om vinteren er det for farligt. Husk på – jeg er jo en gammel mand! Jeg gider ikke at ligge og rode rundt med et brækket kraveben. 
Foto: Kim Matthäi Leland
Henrik Rasmussen er glad for motion. Her på sin mountainbike i skoven. “Jeg cykler kun om sommeren. Om vinteren er det for farligt. Husk på – jeg er jo en gammel mand! Jeg gider ikke at ligge og rode rundt med et brækket kraveben.” Foto: Kim Matthäi Leland

Vallensbæks borgmester: “Jeg er en drømmer – ikke en bureaukrat”

Vallensbæks borgmester er entreprenør by heart. Han hepper på fremtidens unge og dur ikke til at sidde på sine hænder. Kom med bagom Henrik Rasmussen (K), der drømmer om en (næsten) mailfri verden.

Bagom borgmesteren

Af Hanne Korvig | [email protected]

Hvad er din største politiske ambition for 2017?

Udover genvalg? Det er at holde fokus på vores udvikling til Smart City, hvor vi opgraderer både teknologisk og socialt. Grundlæggende er vi optagne af at skabe et fundament for de unge, så deres drømme kan blive til virkelighed, og vi er meget inspirerede af deres egne bud på teknologiske løsninger. Samtidig har vi fokus på at bygge sociale broer mellem generationerne med ældre læsetanter i folkeskolen, unge besøgsvenner på plejecentrene og fastelavnsfester mellem daginstitutioner og seniorhuse.

Hvor var du i dit liv som 25-årig?

Da var jeg i gang med at uddanne mig til bygningskonstruktør på Byggeteknisk Højskole på den internationale linje. Jeg var ekstremt håbefuld og ambitiøs og single. Jeg var ikke i tvivl om, at byggeri og arkitektur skulle være min fremtid.

Hvis du ikke var blevet politiker, så var du blevet …?

Selvstændig erhvervsdrivende. Jeg er en developer, en entreprenør. Jeg havde aldrig troet, at jeg skulle blive politiker. Men jeg må sige, at borgmesterposten matcher virkelig godt med at være en udvikler, der ikke kan sidde på sine hænder.

Hvad er der altid på dit natbord?

Et vækkeur. That's it! Jeg ved godt, man helst skal sige, at man har en stor, fed bog liggende. Men det har jeg ikke. Jeg 'læser', når jeg løber. Tre gange om ugen får jeg kørt en masse bøger ind, både skøn- og faglitteratur. I øjeblikket lytter jeg til ‘Natmanden’ – en krimi af norske Jørn Horst. Før den ‘Det forsvundne bibliotek’, ‘Din næste karriere’, ‘Forførelsen’, ‘Kvinden i toget’ … Det er så mega afslappende.

Hvad er det sidste, du gør, inden du går i seng?

Kysser mine børn godnat, når jeg har dem hver anden uge.

Hvilken politikers hjerte, hjerne og holdning beundrer du?

Poul Hansen, vores tidligere borgmester. Jeg husker ham helt fra jeg var dreng. En karismatisk mand, der turde tænke nyt og anderledes. Han er klart grundlæggeren af den særlige kultur og ånd, vi har i Vallensbæk. Og så Bertel Haarder og Per Stig Møller – begge utrolig dygtige politikere, som jeg fik lov til at arbejde under i Folketinget. De turde udfordre embedsværket, når de troede på noget andet. Jeg så det, og jeg tog det med mig. Modet til at turde udfordre, når det føles rigtigt.

Hvilken begivenhed har haft størst betydning for dit liv?

Fredag den 30. november 2007 klokken 10.00 skulle jeg op på den nationale talerstol for første gang. Jeg glemmer det aldrig. Jeg rystede simpelthen, så man tror, det var løgn. Jeg skulle tale om lov nr. 23: Ændringer af loven om folkeskolen i Grønland! Christine Antorini kom hen bagefter og gav mig et stort kram og sagde: “Godt gået.” Min tid i Folketinget var en fantastisk prøvelse. The big step!

Hvad er dit yndlingsmotto?

Kun døde fisk flyder med strømmen.

Hvad er det vigtigste, du har lært af dine forældre?

Livet! Uden min mor og far var det her jo slet, slet ikke gået. De er mit fundament, og de har lært mig og vist mig, at ligegyldigt, hvor slem virkeligheden er, så er løgnen værre.

Hvad er det vigtigste råd, du vil give videre til dine børn?

Vær åben og nysgerrig på livet. Lær noget nyt hver evig eneste dag.

Er du god til at balancere mellem arbejdsliv og privatliv? Være offline?

Ja. Og jeg joker tit med at indføre det første e-mail-fri rådhus, ha ha. Vi bruger alt for megen tid på at sidde og CC’e hinanden. Jeg er en drømmer, ikke en bureaukrat! Vi skal ud og se hinanden i øjnene i stedet for at sidde bag en skærm. Sådan har jeg det også med min familie. Jeg tager faktisk aldrig arbejde med hjem. En skilsmisse har også lært mig at prioritere mine børn meget mere – de er bare det vigtigste. Lige nu er de i en alder, hvor der foregår rigtig meget, og hvor vi har nogle forrygende diskussioner om retfærdighed, nøgenhed, religion, kunst …

Hvad ville du gerne være fri for i dit arbejde?

E-MAILS!

Hvad kan gøre dig bange?

Disruption. Jeg kan simpelthen ikke lide ordet. Det gør mig bange, at vi mennesker har besluttet os for, at vi skal undergrave og nedbryde eksisterende ting, bare fordi vi kan.

Passer mottoet: Bag enhver succesfuld mand (kvinde) står en stærk kvinde (mand) – på dig?

Det familiære er vigtigt. Det vil jeg ikke benægte. Jeg laver en milliard fejl, men jeg lærer også af dem. Man brillerer ikke solo, men sammen.

Når jeg ser et dansegulv, så …

– danser jeg! Jeg er absolut ikke nogen god bænkevarmer. Dans er vidunderligt bekræftende: Man giver og får tre minutter med fuld attention til den, man danser med. Når jeg selv sætter musik på? Så er det opera, Queen eller Bowie.

Hvad ved dine bysbørn ikke om dig?

Der er en masse ting, de heldigvis ikke skal vide. Jeg er et menneske af kød og blod, og det er jeg stolt af. Jeg vil have lov at være politiker, når jeg er politiker, og privat, når jeg er privat.

Hvilket eftermæle vil du gerne have som borgmester?

At have leveret noget, der var bedre end det, jeg selv modtog. Og at mit udgangspunkt altid var et ja!

Vallensbæk Kommune

Seks gode og en øjebæ

Hvad er din yndlingsrestaurant?

Spisestedet Mosen.

Hvad er din yndlingsudsigt?

Fra Vallensbæk Havn.

Hvad er det mest romantiske sted i byen?

Landsbykirken og havnen.

Hvilken butik ville du helst ikke undvære?

Apoteket. Ellers Kultur- og Borgerhuset, hvis man må kalde det en butik?

Hvad er byens bedste kulturtilbud?

Gadekærskoncerten i august.

Hvad vil du gerne have, at din by skal være kendt for?

At vi har fokus på de unges fremtid!

Hvad er byens største øjebæ?

Fjernvarmecentralen.

Blå Bog

Henrik Rasmussen (K)

  • 46 år
  • Borgmester i Vallensbæk siden 2010
  • Enlig far til to børn på 13 og 15 år

Demokrati

Politikerliv

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet