Valgkampens highlights
Valgkampens highlights
Den dramatiske valgkamp er i fuld sving. Der er store politiske sager på menuen, og flere af partiledernes ’liv’ er på spil. Kombinationen af, at medierne dækker valget i døgndrift, og at politikerne vil gøre alt for at få eksponeret sig selv og deres politik, gør, at valget 2011 vil have en volumen uden fortilfælde. Der er derfor nok at følge med i. Men her er der nogle bud på ting, som der skal holdes et ekstra godt øje med, da de kan få afgørende betydning for valgets udfald!
Startes der fra venstre side af det politiske landkort – hos Enhedslisten – er det særligt partiets uofficielle leder, Johanne-Schmidt Nielsen, der er interessant. Hun er hovedårsagen til, at Enhedslisten stormer frem i meningsmålingerne, og holder hun dagsformen, bliver hun valgets helt store vinder. Det vil betyde, at Enhedslisten får endnu mere med hjem fra forhandlingsbordet, hvis det bliver en rød sejr. I den forbindelse bliver det også interessant at se, hvordan SF får stoppet den blødning til Enhedslisten, der er skyld i, at SF rasler nedad i meningsmålingerne.
Men SF’s hovedfokus er uden tvivl rettet mod Mission Regeringen. Det er i valgkampen, de skal fuldende det flerårige projekt, de har sat i søen, om at forvandle SF fra et protest- og eliteparti til et indflydelses- og folkeparti. Det kræver, at de i SF’s bagland også i valgkampen sluger nogle kameler, både når det gælder værdi- og fordelingspolitikken. Derfor bliver det afgørende, at Søvndal kan holde styr på tropperne helt til det sidste.
Radikale løsninger
Hos Socialdemokraterne er det - den ellers forholdsvis tilbagetrukne Helle Thorning – der skal holdes skarpt øje med. Som udfordrer skal Thorning udkæmpe nogle hårde kampe med Løkke i medierne. Thorning må ikke dumme sig med fejl, forkerte tal og udfald, der kan skade hendes statsminister-image. Tv-stationer følger statsministerkandidaterne 24/7 under valget – så der bliver meget plads til at komme galt af sted.
For Thorning bliver det anspændte forhold til Radikale et sprængfarligt tema - helt frem til den sidste stemmeboks er lukket. Journalister og borgerlige politikere vil gøre alt for at få udstillet det dårlige forhold, der ulmer mellem Thorning og Vestager. Thorning bliver nødt til at vise sig som en, der samler og ikke splitter, hvis rød blok skal stå stærkt. Hos Radikale er det særligt spørgsmålet, om de vil med eller stå uden for en rød regering, der bliver interessant. Kan Vestager vente med at melde klart ud til efter valget, eller vil hun blive presset til et svar sidst i valgkampen?
De konservative er et af de partier, der er mindst interessante. Barfoed & Co. har nærmest opgivet på forhånd og erkendt, at de får et dårligt valg. Dog bliver det interessant at se, hvordan de vil håndtere, at Liberal Alliance helt åbenlyst går på vælgerrov hos dem, så der er lagt op til en god verbal kamp.
Hos Venstre bliver det spændende at følge Lars Løkkes evner, eller mangel på samme, til at sætte en politisk dagsorden. Løkke har svært ved at sætte sig på den økonomiske dagsorden, som eller plejer at ligge stærkt til de borgerlige, og som i disse tider optager mange vælgere. Skal Løkke vinde valget, bliver han nødt til helt suverænt at erobre den dagsorden. Der skal også holdes øje med, hvordan Løkke vil gå til Thorning i de stort opsatte tv-dueller. Løkke er en god debattør, men omvendt har han også problemer med at styre sit temperament.
Ude på højre side skal der holdes et godt øje med Pia Kjærsgaard, som er danmarksmester i disciplinen valgkamp. Hun vil gøre alt for at få pustet liv i den noget slatne udlændingedebat, så derfor kommer der nok nogle vilde sving fra den kant. Interessant bliver det også at følge, hvordan Kjærsgaard vil bruge sin nye økonomiske kurs i valgkampen. Det er nok ikke alle hendes vælgere, der er enige i efterløns-kovendingen!
Hos Liberal Alliance er det store spørgsmål, om Anders Samuelsen kan holde styr på de mange utrænede spidskandidater. Allerede nu har de støjet en del på den forkerte måde, og forsætter de med det, kan det blive en kamp omkring spærregrænsen, som kan ende med at føre til stemmespild i den borgerlige lejr. Men lykkes det Samuelsen at få afsendt sine skattebudskaber uden for meget støj, kan det ende med et pænt valg til LA.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.