Vækstforslag omfordeler 210 millioner

Kommunerne skal have en forhøjet andel af selskabsskatten, lyder et af forslagene i regeringens seneste vækstudspil. Det vil betyde, at 76 kommuner får frataget penge, som i stedet går til kommuner med skattetunge virksomheder.

Vækstfordeling

Af Morten Munkholm | [email protected]

Det skal være attraktivt at byde sig til for erhvervslivet.

Derfor lyder et forslag i regeringens nye vækstplan, at kommunerne skal have en større andel af den lokalt inddrevne selskabsskat end hidtil. En ordning, der vil rykke rundt på 210 millioner kroner, viser beregninger, som Kommunen har fået udleveret fra Økonomi- og Indenrigsministeriet.

Blev det indført i år, ville Billund Kommune, som er hjemsted for LEGO, eksempelvis få 8,2 millioner kroner mere ud af den nye skattestruktur, hvilket svarer til at sænke Billunds beskatningsniveau med 0,2 procent.

- Det er vi da ganske godt tilfredse med. Selskabsskatten betyder relativt meget for vores kommune, og vi har også en række udgifter og udfordringer i forbindelse med den vækst, vi oplever i øjeblikket. Vi bliver især nødt til at investere i bedre infrastruktur, fortæller borgmester Ib Kristensen (V).

Han får snart glæde af en ny LEGO-midtby, der forventes at tiltrække en kvart million besøgende om året.

- Det koster at have en god erhvervsservice overfor virksomhederne, og det er det, vi lever af i Billund, understreger Ib Kristensen.

Men Syddjurs Kommune står ligesom 75 andre kommuner til at tabe på ordningen. Og her kan Ib Kristensens partifælle Claus Wistoft ikke se det retfærdige i omfordelingen.

- Umiddelbart ville det måske give et incitament, men arbejdet med at få en velindtjenende virksomhed positioneret i en kommune som vores er ti gange større end i en kommune, der ligger godt for det, siger borgmesteren, der med det nye forslag står til at miste små tre millioner kroner om året.

Et beløb, der ligner tabet for Næstved Kommune, hvor regeringens forslag heller ikke finder opbakning.

- Et forslag som det her vil bare være med til at skævvride Danmark endnu mere fremover, siger borgmester Carsten Rasmussen (S).                  :

Økonomi

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet