Af Rikke Sørensen
 | Formand, ULF Ungdom
Billede

Unge venter og venter i usikkerhed

Kommuner sparer for dyrt, når de forhaler bevilling af førtidspension, skriver formand for Udviklingshæmmedes LandsForbunds Ungdom.

synspunkt

 Vi kan ikke det samme som andre, men vi kan noget, og vi vil gerne have en fremtid; ikke sættes i stå, selv om det måske ser ud til at kunne betale sig.

Mon de ansvarlige politikere i regeringen og kommunerne egentlig ved, hvordan det er at være i ressourceforløb?

Mon de ved, hvor opslidende en proces det kan være?

Mon de ved, hvordan det er konstant at blive presset til sit yderste og over grænsen, så man absolut intet overskud har til at være social og skabe sig et voksenliv på egne ben?

Mon de ved, hvordan det føles, når den deadline, der er sat for afgørelsen bliver udsat igen og igen?

Fem år bør være nok
ULF Ungdom er en forening for os mennesker med et udviklingshandicap eller særlige behov.  

Vi ser den kommunale service og den sociale lovgivning fra lidt andre vinkler end flertallet af danskere. Vi oplever for eksempel, at mennesker med et udviklingshandicap får trukket deres ressourceforløb i langdrag og går på laveste ydelse til de fylder 40 år.

Jeg synes, det er skræmmende og forkert, at kommuner i dag har lov til at beholde folk i udredning og uvished fra de er omkring 20 til de er 39 år. Der er eksempler på, at folk venter ti år og længere på at få bevilget førtidspension.  

I ULF Ungdom har vi længe ment, at der bør være et loft over, hvor længe borgere må være i ressourceforløb. Vi har foreslået fem år. Det er selvfølgelig lang tid af et ungt menneskes liv, og vi mener da også, det bør kunne klares hurtigere, men vi respekterer faktisk, at kommunen skal have den tid, der skal til for at kunne vurdere, hvor meget et menneske kan bidrage på arbejdsmarkedet. 

Høje forentninger stresser
Ventetiden er hård for den enkelte, Men vi kan nok ikke helt slippe for den. Desværre.

Så i april sidste år indsendte ULF et borgerforslag om at lægge loft over ressourceforløbene, så de højest må vare fem år. 

Forslaget fik desværre ikke de 50.000 støtter, der skal til for at blive taget op i Folketinget. Måske ikke så mærkeligt, for mange ved ikke, hvordan de her forløb fungerer. De ved ikke, at flere af vores medlemmer bruger 10 år eller mere af deres ungdom på at være i udredning. De ved ikke, hvor stor utryghed det skaber i hverdagen. Og at den utryghed får unge med særlige behov til at isolere sig og give op. I de år, hvor andre unge drømmer om fremtiden og prøver at skabe den, er disse unge sat på pause. Vores fremtid er noget, der er ved at blive afgjort inde i kommunen.

Nogle af dem, der udmærket ved, hvordan systemet fungerer, ville heller ikke skrive under. De synes, fem år er for lang tid...

Alt for mange af vores medlemmer oplever, at kommunen stiller for høje forventninger. De føler ikke, de kan leve op til kravene. At blive udredt får dem til at føle, at de ikke duer til noget.

Mere værd for samfundet
Jeg tror ikke engang, det kan betale sig at trække udredningerne i langdrag. For selv om det er billigere at have de unge gående på laveste ydelse end på førtidspension, så får man altså samtidig borgere, der fungerer dårligere, mangler overskud og isolerer sig.

Trods vores udviklingshandicap kan vi faktisk være en gevinst for samfundet. Virksomheder, der ansætter vores medlemmer, er generelt meget tilfredse. Og der er også gode erfaringer med at engagere os i frivilligt arbejde. 

Vi kan ikke det samme som andre, men vi kan noget, og vi vil gerne have en fremtid; ikke sættes i stå, selv om det måske ser ud til at kunne betale sig. 

Arbejdsmarked

Børn & unge

Integration

Social & sundhed

Synspunkt

Tema: Morgendagens meningsdannere

Tilmeld dig nyhedsbrevet