Tidligere overborgmester i København, Lars Engberg (S) er død 74 år gammel. Foto: Sara Skytte/Polfoto
Tidligere overborgmester i København, Lars Engberg (S) er død 74 år gammel. Foto: Sara Skytte/Polfoto

Ugens navne: Tidligere overborgmester død, S-medlem går til Alternativet og nyt parti stiftes

Den tidligere overborgmester i København, Lars Engberg (S), der afløste Jens Kramer Mikkelsen (S) er afgået ved døden. I Gribskov bliver Alternativet nu repræsenteret i byrådet, efter at et socialdemokratisk byrådsmedlem er hoppet over til liste Å. Og i Horsens har en tidligere DF'er stiftet - 'Moderate Danske Folk'.

Af Redaktionen | [email protected]

København

Tidligere overborgmester Lars Engberg er død

Tidligere overborgmester i København 2004-2005, Lars Engberg, er død 74 år gammel.

Lars Engberg var medlem af Københavns Borgerrepræsentation i 23 år fra 1982 til 2005. Fra 1990 til 1992 var han borgmester for Teknik- og Miljøforvaltningen og fra 1992 til og med 1997 borgmester for Sundhedsforvaltningen.

Da socialdemokraten Jens Kramer Mikkelsen forlod posten som overborgmester i utide i 2004, var Lars Engberg nærmest selvskreven til at tage over. Han sad dog kun i stolen i 14 måneder, da han blev afløst af Ritt Bjerregaard (S) efter KV05.

Både før og efter den korte periode som hovedstadens overborgmester var det patienternes rettigheder, der fyldte. Før tiden som overborgmester var han direktør for Nyreforeningen. Den stilling vendte han tilbage til, da han forlod borgmesterkontoret. Han var direktør frem til 2010, hvorefter han blev formand for paraplyorganisationen Danske Patienter. Her sad han frem til 2016.

Han hyldes efter sin død af overborgmester Frank Jensen (S), der mindes sin tidligere kollega på rådhuset.

'Tidligere overborgmester Lars Engberg er gået bort alt for tidligt', skriver Frank Jensen. 'En besindig, grundig og gennemført socialdemokratisk politiker var han. Mine tanker går til Lars' familie. Æret være hans minde', lyder det på Facebook.

Gribskov

S-byrådsmedlem skifter til Alternativet

Byrådsmedlem Susan Kjeldgaard skifter fra Socialdemokratiet til Alternativet, som dermed bliver repræsenteret i Gribskov Byråd, skriver Frederiksborg Amts Avis.

Hun angiver for stor forskel 'på den politik, som jeg vil bruge mine kræfter på, og den, som partiorganisationen ønsker' som årsagen til bruddet, men taler i øvrigt pænt om sit nu tidligere parti, som hun gerne vil samarbejde med. Hun har været byrådsmedlem siden KV09.

Partiskiftet har Susan Kjeldgaard ifølge eget udsagn 'rumlet med i halvandet år'. En placering som nummer fem på den kommende liste til KV17 blev udslagsgivende, siger hun til avisen.

Aarhus

Ny chef for sundhed og trivsel

May-Britt Kullberg har forladt posten som kontorchef for pladsanvisning og elevadministration i Aarhus' magistrat-afdeling for Børn og Unge og er i stedet blevet chef for Sundhed og Trivsel samme sted.

Hun overtager stillingen fra Sine Louise Iversen, som blev tilsynsdirektør for Tilsynscenter Nord i Arbejdstilsynet i december. May-Britt Kullberg startede i sin nye stilling den 1. februar.

Lejre

LA optager ekskluderet V-byrådsmedlem

Liberal Alliance i Lejre Byråd har fordoblet sit mandattal ved at optage løsgængeren Thomas Stokholm som medlem. Thomas Stokholm blev valgt for Venstre ved KV09 og KV013, men ekskluderet før jul sidste år.

Venstres begrundelse dengang var for meget fravær og for lidt tillid. Eksklusionen blev bakket op af en enig byrådsgruppe og en enig vælgerforeningsbestyrelse.

Det har dog ikke afskrækket Liberal Alliance, hvis valgte byrådsmedlem Jan Vedel Heine deler V-fortid med sin nye partifælle.

Gladsaxe

Eks-Hørsholm-chef skal lede Kultur og Fritid

Gladsaxe Kommune har ansat Søren Nabe-Nielsen, tidligere kultur- og fritidschef i Hørsholm Kommune, som ny afdelingsleder for Kultur, Fritid og Unge. Han efterfølger Nina Elisabeth Nielsen, der er gået på pension, skriver Danske Kommuner.

Søren Nabe-Nielsen, 54 år, er cand.scient. Han er tidligere projektkoordinator i Indenrigs- og Sundhedsministeriet og var 2008-2016 chef for Center for Kultur og Fritid i Hørsholm.

Han tiltræder sin nye stilling 1. marts.

Herlev

Ny direktør med bredt ansvar

Herlev Kommune har netop ansat Charlotte Wieth-Klitgaard som ny direktør.

Hun er blevet ansat som følge af en organisationsjustering fra november 2016 og får således et 'vidtspændende ansvarsområde' lige fra job, unge, borgerservice, kultur og fritid til teknik, miljø, ejendomme og intern service.

47-årige Charlotte Wieth-Klitgaard kommer fra en stilling som beskæftigelseschef i Rudersdal Kommune, hvor hun har været ansat siden 2014.

Før det var hun sekretariatschef for 'Byens Anvendelse' i Københavns Kommunes Teknik- og Miljøforvaltning.

Charlotte Wieth-Klitgaard tiltræder stillingen den 1. april 2017.

Vesthimmerland og Rebild

Byrådsmedlem bliver chef i nabokommune

Vesthimmerlands Kommune har ansat ny skole- og dagtilbudschef, efter at den hidtidige chef, Kirsten Jensen, er gået på pension, og valget er faldet på det 54-årige byrådsmedlem fra nabokommunen Rebild, Anders Norup (Rebildlisten).

Anders Norup kommer med 21 års erfaring som skoleleder og 20 års erfaring som byrådsmedlem siden KV97, først i den daværende Støvring Kommune, nu i Rebild, hvor han de seneste syv år har været formand for  Børne- og Ungdomsudvalget.

Han blev i alle fem perioder valgt for Venstre, men trådte i maj sidste år ud af partiet sammen med tre andre partifæller efter 'intern uenighed'. De fire medlemmer blev først løsgængere, men stiftede senere den liberale lokalliste Rebildlisten.

Som resultat af hans partiskifte forsøgte Tommy Degn (DF) i juni at vælte Anders Norup som formand for Børne- og Ungdomsudvalget. Et forsøg, der totalt mislykkedes, da det ved afstemningen kun var Tommy Degn selv, der stemte for en ny formand.

Vesthimmerlands Kommune oplyser, at Anders Norup træder tilbage som formand og helt ud af Børne- og Ungdomsudvalget i Rebild allerede fra april, hvor han starter i sin nye stilling, så der ikke opstår interessekonflikter. Han beholder dog sin plads i byrådet frem til KV17, men genopstiller ikke.

Fredensborg

Knud Løkke Rasmussen til Liberal Alliance

Byrådsmedlem Knud Løkke Rasmussen repræsenterer fra i dag Liberal Alliance i Fredensborg Byråd sammen med Helle Abild Hansen, der blev valgt ved KV13. Det blev Knud Løkke Rasmussen også, men for Venstre.

For små to år siden forlod han Venstre i utilfredshed med den øvrige V-byrådsgruppe. Nogle måneder senere stiftede han den lokale liste Frie Liberale, som dermed nu ikke længere er repræsenteret i Fredensborg Byråd.

Indmeldelsen i Liberal Alliance kommer i forlængelse af, at Knud Løkke Rasmussen siden bruddet med Venstre har 'haft et fantastisk godt samarbejde' med Helle Abild Hansen, begrunder han. Begge de nu to LA'ere håber, at deres forenede kræfter får positiv betydning for partiet ved KV17.

Horsens

Tidligere DF'er stifter 'Moderate DF'

Byrådsmedlem Dorte E. Normann, der i efteråret brød med Dansk Folkeparti, har nu efter en periode som løsgænger stiftet sit eget parti, kaldet 'Moderate Danske Folk'.

Partinavnet, som på partiets hjemmeside forkortes til 'Moderate DF', er en hilsen til Dorte E. Normanns tidligere parti, skriver Lokalavisen Horsens. Den forhenværende DF'er og nu også forhenværende løsgænger mener, at DF's lokalforening i Horsens har foretaget en højredrejning, og ønsker en anden tone i debatten, siger hun til Lokalavisen Horsens.

Ifølge Horsens Folkeblad besluttede hun at forlade Dansk Folkeparti, da et opstillingsmøde placerede hende som nr. 10 ud af 12 på partiets liste til KV17. I stedet stiller Dorte E. Normann op til KV17 for det nye parti, oplyser hun.

Stat

Københavns politidirektør skifter til Kriminalforsorgen

Den nuværende politidirektør i Københavns Politi, Thorkild Fogde, har fået nyt job i Kriminalforsorgen - også som direktør. Det oplyser Justitsministeriet. Thorkild Fogde afløser Johan Reimann, som går på pension.

- Med Thorkild Fogde får Kriminalforsorgen en dynamisk direktør med solid erfaring fra politiet og den helt rigtige mand til at håndtere de sikkerhedsmæssige udfordringer, som desværre er blevet en realitet i landets fængsler, siger justitsminister Søren Pape Poulsen (K).

Kriminalforsorgen, som blandt andet har ansvaret for landets fængsler og arresthuse, har cirka 4.500 medarbejdere, hvoraf knap to tredjedele er uniformeret personale, og et budget på cirka tre milliarder kroner årligt.

Netværk

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet